Norrskensbilder

Man förknippar väl inte direkt Småland eller Västergötland med norrsken, men faktum är att det når ända ner hit ibland. Norrsken är något som kan utvecklas och förändras väldigt fort. Det gäller att vara på plats när allt händer. Några av bilderna är tagna längre norröver.
28/9 2016: Ett stort koronahål på solen ger oss flera kvällar med kraftigt norrsken. Den här kvällen går Kp upp på 6 och jag tar mig till Tibro där det klarnar upp efter 21-tiden. En stor ljusshow kommer igång någon timme senare.


2/9 2016: Med en god norrskensprognos tar jag bilen norrut efter jobbet på fredag eftermiddag. Strax innan det blir riktigt mörkt kan jag ställa upp kameran vid Bergsjön sydväst om Söderhamn. Kp är till att börja med bara 3, men en stund senare går det upp på över 4 och norrskenet tar riktig fart.6/1 2016: Nu har jag tagit flyget upp till Bodø, Norge, för att förska få ett "riktigt" norrsken från norr om polcirkeln. Först blir jag besviken, Kp som skulle varit högt går ner på 2 och jag ser nästan ingenting. Men så drar det igång, trots fortsatt låga Kp-värden! Jag bjuds på ett sken som slår allt jag tidigare sett!


21/12 2015: Sannolikheten att jag skulle få ett norrsken denna kväll var väldigt liten. En CME slog in föregående kväll och borde ha tagit slut redan under dagen. Dessutom är det mulet i nästan hela Sverige. Men jag hittar till slut en glugg i molntäcket, och Kp går otroligt nog upp till 8! På väg hem stannar jag strax norr om Linköping för nu drar det igång rejält!10/10 2015: Jag är på astroträff i Sundsvall denna helgen. Tyvärr vill molnen inte lätta, men jag kör till Härnösand där vädret är bättre. Norrskenet finns där och börjar lugnt. Men efter en stund "pulserar" det uppåt, något jag aldrig sett förut. Svårt att fånga det mycket snabba skenet, därför lägger jag inte ut några bilder på det.
7/10 2015: Redan på förmiddagen går Kp upp på över 6, och alla förväntningar överträffas när det sedan når 7 under kvällen! Skenet lyser inte bara norrut utan en lång stund nästan rakt västerut, även rakt upp mot zenith. Senare på kvällen drar sig norrskenet tillbaka, men får en mer mättad grön färg. En underbar kväll!7/9 2015: En fullständigt underbar kväll! Kp går, ganska oväntat, upp på 6 och i Grimsås är det mulet. Jag tar bilen upp till Tanumshede där det är klart. Först är norrskenet ganska lugnt, men efter ca 10 min drar en ljusshow igång, vars make jag nog aldrig tidigare sett!15/8 2015: En svag CME slår in under förmiddagen, och Kp går oväntat upp på 7! Framåt kvällen har effekten avtagit, men jag kör upp till sjön Örlen norr om Tibro för att se vad jag kan få. Kp ligger fortfarande runt 5.


16/8 2015: Solvinden fortsätter på sitt andra dygn, och jag åker först till Falköping och får fina bilder. På vägen hem stannar jag till utanför Grimsås och strax efteråt drar det igång på nytt! Ännu finare än i Falköping!21/12 2014: Den här gången får jag sällskap med Dante, som hakar på från Stockholm. Vi tar oss upp till sjön Bergviken strax sydväst om Söderhamn. Vädret ger oss en lucka på några timmar, medan en CME slår in och ger en ström med låg hastighet men hög densitet. Resultatet blir ett vackert norrsken som utvecklas medan molnen samlas. Kp klättar upp mot 4 innan vi får ge oss.12/9 2014:  Efter att solen haft en s.k. X-flare med en CME riktad rakt mot Jorden, är förväntningarna högt ställda trots att det nästan är fullmåne. När så CME:n slår in framåt kvällen, kommer en kallfront med molskärm in över Grimsås från norr. Jag kör 35 mil upp till Svinesund vid norska gränsen. Där kommer jag upp i klar luft bakom fronten och får dessa bilder. Gissa om jag är nöjd! Kp-index är nu uppe på 7 (G3)! Bilderna är tagna in mot den norska sidan.2/10 2013: Detta var oväntat! En geomagnetisk storm (G2) rasar under dagen efter en inkommande CME från solen, men till kvällen ebbar det ut, Kp går ner mot 3 och jag har inga stora förhoppningar, Ett svagt sken syns vid 20-tiden, men efter 22.00 sätter så allt igång, trots ett Kp på endast 3,67! (Måste ha varit högre lokalt.) Ett trevligt skådespel visas upp under en halvtimme! Ännu en "underbar kväll".17/3 2013: Den "underbara kvällen", enligt Ulf Jonsson från Luleå. En geomagnetisk storm G2 (Kp=6) rasar för fullt. Redan när det skymmer sätter skådespelet igång med kraftiga ljuspelare inte bara norrut, utan även österut och upp mot zenith. Violett, grönt och blått kan tydligt ses för blotta ögat. Efter någon halvtimme lugnar det ner sig med ett grönt sken norrut. Framåt 23-tiden drar det så igång på nytt med ljuspelare, men nu bara norrut och med grön färg.

12/11 2012: Det här blev en mycket lyckad kväll. Efter att ha fotat Pacman Nebula med teleskopet ställer jag in det framåt midnatt. Tar en tur ut med bilen för att se om det kan finnas något norrsken, eftersom Kp-index är uppe i 4 nu. Himlen lyser tydligt grönt norrut och det är bara att fota. Mina första riktiga norrskensbilder, jippi!