Norrskensbilder

Man förknippar väl inte direkt Småland eller Västergötland med norrsken, men faktum är att det når ända ner hit ibland. Norrsken är något som kan utvecklas och förändras väldigt fort. Det gäller att vara på plats när allt händer. Några av bilderna är tagna längre norröver.
24/11 2016: Kp går upp på drygt 4 på grund av ett koronahål på solen. Tillräckligt för att ett norrsken ska synas här i söder, stundtals riktigt starkt. Bilden tagen över sjön Örlen nära Tibro.10/11 2016: Ett litet men stundtals vackert månskensnorrsken. Bilden är tagen vid Länghem norr om Tranemo och Kp ligger på drygt 4.


22/10 2016: Jag tar en tur till Bodø, Norge med mycket kort varsel. Prognoserna visar en möjlig Kp 5 för lördag kväll och klart väder i Bodö. Nja, det blir inte Kp 5 utan Kp 1-2, tänk så fel det kan bli... Men med en hög densitet och ökande hastighet på solvinden blir det ändå ett vackert sken framåt natten, så jag kan känna mig nöjd. Mycket snabba rörelser i det här skenet.13/10 2016: När Kp oväntat springer upp på 6-7 gäller det att passa på, även om månen är nästan full. Det finns en glugg i molnen vid Hindås under början av kvällen och norrskenet gör mig inte besviken. Vid 21-tiden är det full fart, senare lugnar skenet ner sig igen.28/9 2016: Ett stort koronahål på solen ger oss flera kvällar med kraftigt norrsken. Den här kvällen går Kp upp på 6 och jag tar mig till Tibro där det klarnar upp efter 21-tiden. En stor ljusshow kommer igång någon timme senare.


2/9 2016: Med en god norrskensprognos tar jag bilen norrut efter jobbet på fredag eftermiddag. Strax innan det blir riktigt mörkt kan jag ställa upp kameran vid Bergsjön sydväst om Söderhamn. Kp är till att börja med bara 3, men en stund senare går det upp på över 4 och norrskenet tar riktig fart.


30/8 2016: Med ett Kp på runt 4 blir det ett synligt norrsken i Grimsås. Molnen stör en del, men enligt väderprognoserna skulle det ha varit helmulet, så... Mycket rödviolett i det här skenet.


2/8 2016: Och detta måste nog vara rekord i tidig start på norrskenssäsongen! Riktigt mörkt blev det aldrig den här natten, men norrskenet gick att se i alla fall.


9/5 2016: Detta måste väl ändå vara säsongsavslutningen för norrsken. Jag har aldrig tidigare kunnat se något så här sent på våren. Bilderna togs runt ettsnåret då det blev tillräckligt mörkt. Tack vare ett Kp som påstods ligga uppe på 7 var skenet riktigt fint. Men med ett så pass högt Kp är jag nog förvånad att det inte syntes ännu bättre.

14/4 2016: När jag tar bilen och kör 3-4mil norrut, till Hofsnäs, har jag bara förhoppningen att kanske få ett litet svagt norrsken. Solvinden är långsam, densiteten är låg och månen lyser en hel del. Men efter att ha stått på en brygga vid sjön en stund, sätter skenet plötsligt fart och jag får några riktigt fina bilder under ca 20min.


11/3 2016: Ett vackert norrsken med mycket rött, trots att Kp bara når 3,67. Bilden tagen från Hästholmens hamn, över Vättern och med Omberg i bakgrunden till höger.


7/1 2016: Under min andra kväll i Bodø är norrsket mer beskedligt, men under en stund blir det ändå riktigt vackert. Den kalla vinden är emellertid inte beskedlig. Jag sitter på huk i lä av bilen för att inte frysa alltför mycket, trots att jag har alla vinterkläder på.


6/1 2016: Nu har jag tagit flyget upp till Bodø, Norge, för att förska få ett "riktigt" norrsken från norr om polcirkeln. Först blir jag besviken, Kp som skulle varit högt går ner på 2 och jag ser nästan ingenting. Men så drar det igång, trots fortsatt låga Kp-värden! Jag bjuds på ett sken som slår allt jag tidigare sett!


21/12 2015: Sannolikheten att jag skulle få ett norrsken denna kväll var väldigt liten. En CME slog in föregående kväll och borde ha tagit slut redan under dagen. Dessutom är det mulet i nästan hela Sverige. Men jag hittar till slut en glugg i molntäcket, och Kp går otroligt nog upp till 8! På väg hem stannar jag strax norr om Linköping för nu drar det igång rejält!


4/11 2015: Det koronahål som orsakade supernorrskenet den 7/10 har nu gått ett varv runt solen och vänds mot oss ännu en gång. Jag missar den första kvällen då skenet blir bäst. I "desperation" tar jag mig upp till Söderhamn nästa kväll, för att försöka fånga vad som finns kvar. Kp ligger fortfarande högt, mellan 4 och 5, men skenet blir ändå bara svagt och diffust. First light för mitt nya fasta vidvinkel, Samyang 16mm.
Orion på väg upp över Bergviken. Bilden tagen åt sydost.


10/10 2015: Jag är på astroträff i Sundsvall denna helgen. Tyvärr vill molnen inte lätta, men jag kör till Härnösand där vädret är bättre. Norrskenet finns där och börjar lugnt. Men efter en stund "pulserar" det uppåt, något jag aldrig sett förut. Svårt att fånga det mycket snabba skenet, därför lägger jag inte ut några bilder på det.
8/10 2015: Norrskenet går in på sitt andra dygn. Men nu är det lite mer beskedligt, trots ett Kp som tillfälligt når upp till 6. Jag har kört norrut nu, bilden är tagen i Tierp.


7/10 2015: Redan på förmiddagen går Kp upp på över 6, och alla förväntningar överträffas när det sedan når 7 under kvällen! Skenet lyser inte bara norrut utan en lång stund nästan rakt västerut, även rakt upp mot zenith. Senare på kvällen drar sig norrskenet tillbaka, men får en mer mättad grön färg. En underbar kväll!19/9 2015: Under ett besök i Rjukan, Norge blir det ett hyggligt norrsken under natten. Jag åker upp på fjället, på 1000m höjd och fotar. Senare under natten ökar skenet ännu mer, men det vet jag inget om, då sover jag. Detta skenet rör sig väldigt snabbt. Trots kort exponeringstid har jag svårt att få det skarpt.


11/9 2015: Det här norrkenet missade vi i Europa. Kp går upp på 7 under morgonen och håller sig sedan på 6 under dagen. Men till kvällen finns bara en svag rest kvar. Med ett Kp på 4 tar jag denna bild, efter att just ha kommit hem från Göteborg.

9/9 2015: Norrskenet går nu in på tredje natten! Förra natten missade jag, eftersom det inte drog igång ordentligt förrän under sennatten. Men nu går Kp upp på 6 vid 23:30. Jag får några fina bilder, trots moln som skymmer norrut.
7/9 2015: En fullständigt underbar kväll! Kp går, ganska oväntat, upp på 6 och i Grimsås är det mulet. Jag tar bilen upp till Tanumshede där det är klart. Först är norrskenet ganska lugnt, men efter ca 10 min drar en ljusshow igång, vars make jag nog aldrig tidigare sett!


28/8 2015: Den här norrskenssäsongen har verkligen fått en flygande start! Detta norrsken går här in på den tredje natten, då jag äntligen får en chans att ta några bilder. Trots fullmåne är skenet så starkt att jag kan få fina bilder, men bara en kort stund. Platsen är Hindås, väster om Borås.

16/8 2015: Norrskenet fortsätter på sitt andra dygn! Fast nu är det svagare, Kp ligger på 4. Eftersom jag fotar med teleskopet i kväll stannar jag i Grimsås. En kort stund, runt midnatt, flammar skenet upp med ljuspelare och starka färger. Annars är det bara ett svagt grönt sken vid horisonten.


15/8 2015: En svag CME slår in under förmiddagen, och Kp går oväntat upp på 7! Framåt kvällen har effekten avtagit, men jag kör upp till sjön Örlen norr om Tibro för att se vad jag kan få. Kp ligger fortfarande runt 5 när jag tar dessa bilder.


21/4 2015: Det har varit ovanligt mycket norrsken de senaste dagarna. I kväll blir det bara ett mycket svagt sken, men en kort stund färgas en stor del av himlen violett. Ovanligt och snyggt, tycker jag.


16/4 2015: Solvinden fortsätter på sitt andra dygn, och jag åker först till Falköping och får fina bilder. På vägen hem stannar jag till utanför Grimsås och strax efteråt drar det igång på nytt! Ännu finare än i Falköping!15/4 2015: Ett koronahål på solen orsakar en kraftig solvind. Jag åker upp till klart väder vid Bollebygd och bjuds på denna ljusshow!


23/3 2015: Efter att ha missat "det stora norrskenet" i förra veckan (var i Lund) åker jag nu till Norge, för att ändå få någonting. En kort stund bjuds jag på ett vackert sken, sedan drar det sig tillbaka igen. Lite plåster på såren, kan man säga. Ovanligt mycket rött i det här skenet.

7/3 2015: Ett svagt men vackert norrsken, taget på ca 900m höjd utanför Haglebu, Norge.

23/2 2015: Ett "måttligt" stort koronahål på solen skapar detta norrsken. I Grimsås finns inget att hämta, där regnar det. Men jag tar bilen upp till Tanumshede där det ändå finns gluggar i molntäcket. Jag får se ett norrsken och känner mig nöjd med det, efter en lång tids skräpväder i Grimsås.

4/1 2015: Ett oväntat norrsken, utan någon CME men med viss inverkan från ett "koronahål" på Solen. Tack vare det slår Kp kortvarigt upp på 6 och jag bjuds på ett norrsken som syns i fullmåne! Hade inte månen lyst hade det här varit praktfullt. Kul, ändå! Bilden tagen några km utanför Grimsås.

21/12 2014: Den här gången får jag sällskap med Dante, som hakar på från Stockholm. Vi tar oss upp till sjön Bergviken strax sydväst om Söderhamn. Vädret ger oss en lucka på några timmar, medan en CME slår in och ger en ström med låg hastighet men hög densitet. Resultatet blir ett vackert norrsken som utvecklas medan molnen samlas. Kp klättar upp mot 4 innan vi får ge oss.

15/12 2014: Kp-index visar lite högre värden igen (3-4). När det bildas en kort lucka i molntäcket åker jag upp till Tanumshede och får denna bild.


30/10 2014: Efter att ha tagit bilen upp till Härnösand, belönas jag sista kvällen med ett  norrsken! Kp-index är endast runt 1 vilket är underligt.


12/9 2014:  Efter att solen haft en s.k. X-flare med en CME riktad rakt mot Jorden, är förväntningarna högt ställda trots att det nästan är fullmåne. När så CME:n slår in framåt kvällen, kommer en kallfront med molskärm in över Grimsås från norr. Jag kör 35 mil upp till Svinesund vid norska gränsen. Där kommer jag upp i klar luft bakom fronten och får dessa bilder. Gissa om jag är nöjd! Kp-index är nu uppe på 7 (G3)! Bilderna är tagna in mot den norska sidan.

27/8 2014, kl. 22.30-24.00: Efter en långsamt inkommande CME blir det ett svagt, men ändå ganska vackert norrsken, med ovanligt mycket blå färg i början av kvällen. Kp-index växlar mellan 4 och 5.
14/10 2013: I väntan på en CME, som ska komma i morgon, syns redan ett svagt sken ner mot horisonten. Hoppas på mer i morgon...

Tillägg den 15/10: Det blev inget mer. CME:n var svag och nästföljande kväll bjöd inte på någonting.


2/10 2013: Även detta var oväntat! En geomagnetisk storm (G2) rasar under dagen efter en inkommande CME från solen, men till kvällen ebbar det ut, Kp går ner mot 3 och jag har inga stora förhoppningar, Ett svagt sken syns vid 20-tiden, men efter 22.00 sätter så allt igång, trots ett Kp på endast 3,67! (Måste ha varit högre lokalt.) Ett magnifikt skådespel visas upp under en halvtimme! Ännu en "underbar kväll".

27/8 2013: Det här norrskenet kom lite oväntat. En CME (coronal mass ejection) från solen väntades under helgen men den kom aldrig. Så, på tisdag kväll går Kp upp på över 5 (G1) och jag får dessa bilder. Bättre sent än aldrig får man väl säga! Detta är dessutom mina första bilder från den nya hemorten, Grimsås.1/5 2013: Ännu en "underbar kväll", även om norrskenet är svagt och kräver lång exponeringstid för att komma fram väl. Efter midnatt går Kp upp på 5 (G1) och ljuspelare börjar synas för blotta ögat.17/3 2013: Den "underbara kvällen", enligt Ulf Jonsson från Luleå. En geomagnetisk storm G2 (Kp=6) rasar för fullt. Redan när det skymmer sätter skådespelet igång med kraftiga ljuspelare inte bara norrut, utan även österut och upp mot zenith. Violett, grönt och blått kan tydligt ses för blotta ögat. Efter någon halvtimme lugnar det ner sig med ett grönt sken norrut. Framåt 23-tiden drar det så igång på nytt med ljuspelare, men nu bara norrut och med grön färg.24/3 2013: Egentligen är det knappast lönt att jaga norrsken vid fullmåne. Men med Kp=4 gör jag ändå ett försök, och kör upp norr om Falköping för att möta ett inkommande klart väder. Norrskenet finns där, men är svårt att få fram bra i den ljusa omgivningen.

1/3 2013: Äntligen en kväll med klart väder igen, och Kp-index 4. Jag har ganska stora förhoppningar, men norrskenet blir bara svagt. För blotta ögat syns oftast ingenting, men kameran fångar ändå norrskenet. Det blir ett par trevliga bilder till slut, där till och med några ljuspelare syns.12/11 2012: Det här blev en mycket lyckad kväll. Efter att ha fotat Pacman Nebula med teleskopet ställer jag in det framåt midnatt. Tar en tur ut med bilen för att se om det kan finnas något norrsken, eftersom Kp-index är uppe i 4 nu. Himlen lyser tydligt grönt norrut och det är bara att fota. Mina första riktiga norrskensbilder, jippi!