Hem Meny Senaste Kontakt

Rinnenspitze 3003m, juli 2007


     


 

Man åker med bil in i Oberbergtal, en sidodal till Stubaital. Vägen slutar vid Oberisshütte (mitt i bild) på 1742m där det finns en betalparkering. Den första
biten är vägen bred och med flack stigning.
Efter en stund delar sig vägen i en "lätt" och en "svår" variant. Den "svåra" är inte alls speciellt svår men bjuder på vackrare utsikt och kortare men brantare väg. Man följer ån Alpbach, vilken kastar sig nedför berget med ständiga forsar och vattenfall.





På ca 2000m passeras Alpeiner Alm, där men kan beställa en bit mat om man redan tröttnat. Nu har man emellertid Franz Senn Hütte i sikte rakt framför, ca 150 höjdmeter upp.





Framme vid Franz Senn Hütte på 2149m, en samlingspunkt för vandringsleder
åt alla håll och med olika svårighetsgrad, och då också en samlingspunkt för
många vandrare.
På väg upp mot Rinnenspitze, nu ca 100 höjdmeter över Franz Senn Hütte. Stigen slingrar sig i serpentiner ett stycke, för att sedan gå diagonalt uppför sluttningen.





På ca 2540m finns en träbänk med bord, en gång ditskaffad av en engelsk bergvandrare. Bakom tronar nu Rinnenspitze. Sjön Rinnensee ligger på 2650m höjd alldeles intill leden mot toppen. Här sedd från 2700m.





Från den här höjden blir det gradvis allt brantare. På drygt 2900m börjar klätterstigen, med wire och järnbyglar för händer och fötter





Den sista biten följer man en smal rygg upp mot toppen. Alla svårare avsnitt är
väl säkrade med wire och järnstänger, men kräver försiktighet och koncentration
.
Ett relativt enkelt metallkors pryder toppen på Rinnenspitze, 3003 m. Själva toppen är smal, bara några meter åt alla håll med skarpa kanter nedåt.






Åt andra hållet ligger glaciären Lüsener Ferner, 300 m under toppen med ett närmast lodrätt stup ner, en mäktig syn.
Rinnensee sedd från toppen.






Att beskriva stämningen här uppe är svårt, men jag tycker att den här bilden ger
en antydan.
Det här emellertid  är en krävande 3000-metare, inte enkel att ta sig
upp på.

Passar på att ta omvägen till Rinnensee på vägen ner. Den ligger bara några extra minuter från leden och är väl värd ett besök.


 Allt material: Copyright ©Mats Olsson