Hem Meny Senaste Kontakt


P1265mm,

Ö Longefonnsjøn,

Norge 10/6 2024
 


 Jag utnyttjar en lucka i det annars dåliga vädret och åker till  Sydnorge. Så här ser den icke namngivna toppen, P1265m,
 ut från landsvägen från Rjukan, över fjället förbi  Gaustatoppen. 
Longefonnsjøn syns hitom berget. Hinner
 med en liten kvällstur efter att jag har kört hit under dagen.
Det finns en parkering vid sjön Heddersvatn på ca 1150m höjd. Härifrån finns led till Heddersfjell som här syns i bakgrunden, eller Toreskyrkja. Mitt val ligger lite närmare
än så.
Jag stöter på snö nästan direkt, något jag inte hade räknat med. Och jag har inga spikes med mig att sätta på kängorna. Men det går bra att passera ett sådant här fält om man bara sparker in kängorna lite i snön.



 Från Heddersvatn tar man stigen som leder uppåt, till nästa  sjö på ca 1220m höjd. På väg upp mot sjön. Det är ganska mycket vatten på fjället nu, efter allt regn. Bra med Goretex i kängorna... Från den sjön lämnar man stigen och går "off track" upp på ryggen väster om sjön. Det är inte svårt att gå här, bara man har koll på var man är. Den mäktiga Gaustatoppen ligger alldeles intill västerut.



 Nästan uppe vid toppen, som jag når efter drygt en timme.
 Den är ganska markerad och med ett stup åt väster.
Åt sydost syns Stora och Lilla Heddersfjell. Mer rakt söderut, Store Gaustakne till höger. Man ser landsvägen ringla sig söderut. Den leder så småningom ner till Notodden. 


Ibland kan en helt okänd topp vara precis hur vacker som helst!
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson