Hem Meny Senaste Kontakt


Djupsjøberget
1112m, Båthusberget 1092m, Norge 9/6 2023
 
Längs vägen från Grövelsjön i Sverige, till Elgå i Norge, hittar man denna parkeringsplats. Det är startpunkten för leden upp över Djupsjøberget och Båthusberget. Uppgången sker ett stycke till höger i bild, medan nedgången är till vänster och längre bak. Leden börjar med att passera några sjöar och det är mycket vackert här.
Enkelt att följa leden, även om man naturligtvis bör ha läst in sig på kartan
(finns en på parkeringen). Direkt efter bron här tar man av åt höger.  
Det tar ungefär en halvtimme, innan den egentliga stigningen börjar. 
Kort paus på 1000m höjd. Nu ser man Norges tredje största sjö Femunden
västerut
.
Väster om Femunden finns ett antal toppar som når 1500-1600m.
Liten fjällsjö på ca.1060m höjd. I bakgrunden syns nu Sølen (Drottningen) 1755m. Sista biten upp mot toppen. Snön är en aning mjuk i dag, så jag går runt snöfältet.
Toppröset på Djupsjøberget 1112m. Det tog 1,5h upp hit Åt sydost, långt inne i Sverige, syns nu Städjans topp. Här mitt i bild.
Norrut och betydligt närmare, Elgåhogna 1460m.Väster om fjällsjön syns Djupsjøbergets västra topp 1099m. Bakom ser man mer av Femunden.
Och jag tror faktiskt att det är 2000m-topparna i Rondane som man ser här, långt västerut. Drygt 10mil dit...Dags att fortsätta mot Båthusberget. Leden är hela tiden enkel att se och följa.
Framme vid Båthusbergets topp en kort stund senare.Långt där nere, till höger i bild, kan man se stigen som så småningom leder tillbaka till bilparkeringen.
Väl nere på den stigen, får jag närkontakt med en flock renar. Nu kan dagen inte
bli bättre! Jag kommer tillbaka till bilen efter drygt 3h.
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson