Via Ferrata upp på Vesle Røggjin1260m, Hemsedal, Norge 22/6 2017
Foto: Mats Olsson och Dante Lloyd

Youtubeclip


Dante och Sören förbereder sig för dagens klättring. Startplatsen är Skardsnutens Hotell, strax ovanför Hemsedal. I dag ska vi använda klätterutrustning uppför Hemsedals Via Ferrata. Ja, dvs utom Sören som väljer att ta stigen upp till toppen. (Större bild)

 


Från parkeringsplatsen utanför hotellet går man upp mellan hytte 12 och 13. Följ stigen i ca 5 min tills den delar sig och ta där höger. Ett röse markerar delningen. Om man i stället tar vänster här så kommer man på gångstigen upp till toppen. Även på den finns vissa avsnitt som är ganska branta och säkrade med rep. (Större bild)

Början på klätterstigen kan se smidig ut på bild, men i verkligheten är det faktiskt lite krångligt att få fäste med fötterna redan i de allra första stegen. (Större bild)

Dante på väg uppför den första delen av klättringen. (Större bild)

Slutet av den första klättringen. Det finns tre klättringsdelar med lite enklare partier däremellan. (Större bild)

Efter den första klätterdelen tar man sig upp genom ett stenfält. Längst upp på det är det ganska enkelt att åter hitta stigen. (Större bild)

Undertecknad på väg uppför början på den andra klätteretappen. (Större bild)

Stämningsbild med Hemsedal i bakgrunden. (Större bild)


På väg upp mot klätterstigens "nyckelpunkt", en passage där man måste hänga ut medan man håller i vajern eller små aluminiumstavar. Samtidigt måste man här koppla om karbinhakarna. (Större bild)

Efter lite strul med karbinhakar som fastnar tar jag mig ändå smidigt förbi. (Större bild)

En glad Dante strax före passagen. (Större bild)
På väg uppför den tredje och sista klätterdelen. Avståndet mellan del två och tre är kort, men ändå tillräckligt för att ta en liten paus om man vill. Man kan välja att bara klättra en kort bit för att sedan gå sista biten upp till toppen. Vi väljer emellertid att följa hela klätterstigen som går diagonalt längs branten upp till toppen. (Större bild)
Det valet ångrar vi inte. Den sista delen bjuder på fin klättring uppför en brant bergvägg. (Större bild)
Dante på väg upp. (Större bild)
Nästan uppe nu. Vi behöver ca 1,5h för att oss upp. (Större bild)
För ovanligheten känns inte själva toppen som höjdpunkten på klättringen. Här är det klätterstigen som är höjdpunkten. Den sista biten upp mot toppen har det börjar regna lite lätt, men det stör oss inte nämvärt. Vi har bra fäste mot berget hela tiden.

Vi tar oss ner på "baksidan" av toppen och stigen tillbaka är tämligen enkel att följa. Några passager är
säkrade med rep som tidigare nämnts. (Större bild)