Del 3: ABC - Yalung Nong 6080m - ABC - Korzok
8/7 - 10/7 2017

8/7: Frosten täcker mitt tält på  morgonen. Vi befinner oss på drygt 5300m höjd, advanced basecamp (ABC) vid foten av Yalung Nongs sydtopp. Natten har varit kall och jag frös lite i mitt tält. Vi äter vår frukost kl 06:00 och gör oss sedan redo för klättringen, vilken är enkel rent tekniskt. Men den höga höjden gör att vi börjar vår klättring med stor respekt och försiktighet.
Det tar ca en timme att klättra upp från drygt 5300m till 5500m, inte särskilt fort. Jag känner mig nu bättre, men är orolig att energin i kroppen inte ska räcka till. Förhoppningsvis är jag hyggligt acklimatiserad, men redan här börjar jag känna av den tunna luften. Dante ser ut att klara sig bra, han ska nog ta sig upp.

Uppe på 5700m nästan 2h senare. Sjön Tso Moriri, vårt slutmål, syns nu bra. Vi går uppåt med endast 2hm/min, rent otroligt sakta. Men då går det! Även jag börjar nu känna av en viss optimism. Jag har inte gått in i någon vägg ännu...

Dramatiskt med upptornande cumulus över Mentok Peaks

Sluttningen uppåt är inte särskilt brant. Stenarna kunde varit värre och svårare att klättra på. Men klättringen är grymt långsam och mödosam. Flytta en fot lite framåt. Ta ett steg till... Vi ser nu ändå krönet till topplatån ett stycke över oss. Vi ska ta oss dit.

När klockan börjar närma sig 12 når vi upp på topplatån. Härifrån är det bara en flack stigning till toppen. Vi står nu på en sydlig förtopp, strax över 6000m och ser söderut mot Tso Moriri.

Vägen från den sydliga förtoppen upp till huvudtoppen är en dryga kilometern lång, flack stigning som tar en bra stund att gå.

Men, en stund efter 12 står vi på den absoluta toppen. Det tog oss ca. 5,5h att ta oss upp hit. Vi tog det medvetet väldigt lugnt hela vägen, för att inte överbelasta oss. Det var nog rätt taktik.

Yalung Nongs norra topp räknas ibland som huvudtoppen. Men flera oberoende GPS-mätningar visar att den är ca 6063m, medan sydtoppen är ca 6080m.  Det går hur som helst att se för blotta ögat att nordtoppen är något lägre. Eftersom man måste gå ett par km och dessutom gå ner till ca 5950m mellan topparna, väljer vi att inte gå dit. Utsikten är klart bäst från sydtoppen, dessutom.

Utsikt åt nordost.

Delar av Gyama Peaks, åt sydväst.
Mentok Peaks
Inzoomning åt sydväst.

Vi har varit på toppen i en timme nu och det börjar bli dags att gå ner igen. Ingen av oss vill egentligen göra det. Dante står och filosoferar innan den oundvikliga nedstigningen börjar. Att gå ner från den här höjden är en helt annan sak än att gå upp. Vi når ABC efter endast 1h 20min.

9/7: Dags att bryta upp från ABC och ta oss ner till byn Korzok vid Tso Moriri. Lägret packas ihop medan Dante och jag tar oss mot vårt allra sista pass, Yalung Nyau La 5440m.

Framme vid passet efter någon timme. Härifrån tar det ytterligare ca 3h ner till Korzok.
På väg ner i dalen ser man Mentok Peaks uppåt till höger. Den högsta toppen når 6277m.
Nu är vi nere vid trekkens slutmål, Korzok vid sjön Tso Moriri på drygt 4500m höjd. Vi passar på att besöka klostret, från vilket denna bild är tagen.
Rakt söder om sjön syns Gya Peak, 6794m. Tibet börjar någonstans där borta.
Sjön visar upp sig från sin allra bästa sida nu. Med ytan blank som en spegel blir det svårt att skilja berget från vattnet. Bakom sjön syns Chamser Kangri och Lungser Kangri, två riktiga bjässar på 6620m resp. 6666m.
Jag vill rikta ett stort tack till Gesar Travel, som med stor skicklighet gjorde denna trek till en minnesvärd sådan.