Stok Kangriprojektet 1 (Larsi Peak 5670m), Himalaya, Indien
Stok Village trekking point - Stok Kangri Basecamp, 11/7 - 18/7 2016


Stok Kangri (6120m) som den ser ut från Lehling Guesthouse i Leh, Indien. Det är den som under lång tid varit mitt och Dantes huvudmål. (Större bild)

 


11/7 2016: Det tar mindre än en timme att åka taxi tvärsöver Indusdalen till Stok Village trekking point, 3600m. Här brukar vara mycket liv och rörelse med hästar och människor, även om det ser ganska lugnt ut just nu. (Större bild)

Ett stycke in i bergen når man det första "passet", där man klättrar kanske 60-70hm. Detta kan låta lite men vi är inte på havsnivå nu, utan på ca 3800m och då är det en helt annan sak. Har man bara vistats i Leh (3500m) i ett par dagar, vilket vi har, är detta en tämligen tuff stigning. Höjdacklimatisering tar tid. (Större bild)

En titt tillbaka mot Stok Village och Indusdalen från det första passet. (Större bild)

Ju djupare in i bergen man kommer, desto mer spektakulära blir de. (Större bild)

Ja, det ligger faktiskt mycket i den texten. Man träffar människor från hela världen här inne och i stort sett alla är mycket vänliga. Det är lätt att hitta nya vänner här. (Större bild)

Framme vid första campsiten, Chang Ma på 4030m höjd. Här finns ett tetält där man kan få enkel mat och dryck. Det är nu vi för första gången får en vink om att det här kanske inte blir så smidigt som vi först trodde. Våra erfareheter av höjdanpassning från i fjol visar sig inte stämma alls i år. Strax före Chang Ma får Dante känningar av den höga höjden och återvänder till Leh över natten. (Större bild)


13/7 2016::Därför har vi nu hoppat fram en extra dag innan vi kan fortsätta från Chang Ma upp mot Mankarmo. Trekken börjar direkt med en ca 100hm stigning upp över nästa pass, som är mycket vackert. (Större bild)

S.k. "Blue Sheep" mellan Chang Ma och Mankarmo. Bockarna har mäktiga horn. (Större bild)

Framme vid Mankarmo camp, 4370m. Mitt enmanstält syns i förgrunden, Stok Kangri mitt i bakrunden och till vänster om den, rakt över flaggan syns Larsi Peak. Nu kommer nästa indikation att det här ska bli tufft, jag blir magsjuk. (Större bild)

Blue sheep, normalt ganska skygga djur, har nu vågat sig ända in i tältlägret. Bilden är tagen från mitt tält, över Dantes, på en mamma med unge. Jag gissar att hon slickar salt från stenen. (Större bild)

17/7 2016: Det som var tänkt som en dag i Mankarmo blev fyra. Till slut känner jag mig tillräckligt stark för att vi ska kunna klättra de sista 600 höjdmetrarna upp till basecamp. Efter att jag nu tappat en hel del energi har vi ställt om vårt huvudmål. Är man inte i god fysisk form ska man inte ge sig på ett berg som Stok Kangri, det är alltför krävande och dessutom verkligt farligt. Vi siktar nu på den något lägre Larsi Peak i stället. (Större bild)

Två murmeldjur roar sig på sitt eget lilla vis, med en boxningsmatch. (Större bild)

Stok Kangri Basecamp på 4970m höjd. Vi hade planerat tre dagar för att komma hit, det blev sju. Vårt mål är nu Larsi Peak (5670m) i stället för Stok Kangri (6120m), vilket kan ge oss en verklig chans att faktiskt nå vårt mål. Till vänster syns Golep Kangri 5950m.  (Större bild)
Att Stok Kangri är ett berg som man ska ha stor respekt för blir vi nu åter påminda om. Dagen innan vi kommer hit har en man dödsstörtat uppe på berget. Vi känner ännu mer att vi fattat rätt beslut.
 
Av alla människor vi lärde känna här under dessa dagar, och de var många, så tog sig majoriteten aldrig upp till toppen. God fysisk form och tillräcklig acklimatisering är ett måste.  (Större bild)