Gråfjell 1466m, Norge 8/3 2015

Norefjell är ett stort högfjällsområde, mindre än 2h bilfärd från Oslo. Här finns ett flertal toppar, och jag har tidigare varit uppe på såväl Høgevarde som Ranten. Men den allra högsta toppen, Gråfjell, har jag inte gått upp på tidigare. Nu är det dags. Bilden är tagen längs vägen upp. (Större bild)

 


Gråfjell nås enklast från öster, där det går en liten betalväg (60Nkr 2015) från Hallingdal. Den hålls plogad på vintern och jag kan följa den ända upp till knappt 900m höjd, innan jag parkerar vid Gulsviksætran. Den här bilden är tagen lite tidigare, när de högre delarna av Norefjell börjar dyka upp framför. (Större bild)

Det är gott om hyttor här uppe. Jag passerar den sista på knappt 1000m höjd . (Större bild)

Strax över trädgränsen, nu på 1100m höjd. Vackra lenticularis har bildats i blåsten. Fina förhållanden för segelflyg i våg just nu.

Det finns ett preparerat längdskidspår som leder hela vägen upp till foten av Gråfjell. Men jag väljer att gå upp i orörd terräng.  (Större bild)

Tar mig uppför relativt branta sluttningar till en ås på 1400m-nivån, sydost om Gråfjell, och följer sedan den mot toppen. (Större bild)


Høgevarde, 1459m, ca 4 km åt sydost. Molnigheten har ökat nu (Större bild)

Rakt söderut syns Ranten, 1419m. Den norra sidan, som syns här, är relativt flack och enkel att ta sig uppför. Sett från söder visar Ranten upp branta klippor. (Större bild)

Uppe på toppen, efter 3h och på trötta ben. Det blåser kraftigt här uppe, men inte lika hårt som i går. Ett stort röse pryder toppen. (Större bild)

Även om jag är trött och det blåser hårt, så kan jag njuta av utsikten här uppe. En titt åt nordost. (Större bild)
Inzoomning av Hemsedalsfjällen, ca 80 km bort, nästan rakt norrut. (Större bild)