Stok La 4880m, Stok Ri 5002m, Leh, Himalaya 12/7 2015
Del av 4-dagars trek: Zinchen-Rumbak-Ganda La-Rumbak-Stok La-Stok

     
Youtubeklipp

Dag 3, 11/7 2015: Uppbrott på morgonen i Ganda La Base Camp 4330m, alla är på väg antingen uppåt eller neråt.  Vi ska nu tillbaka ner till byn Rumbak på knappt 4000m. (Större bild)

 


Tillbaka i Yurutse 4150m, efter bara någon halvtimme. (Större bild)

Intressanta erosionsformationer ett kort stycke nedanför Yurutse. (Större bild)

Framme i Rumbak efter bara drygt 2h. Vi väljer medvetet att inte gå långt i dag utan stannar här. Det kommer att bli en jobbig dag i morgon. (Större bild)

Vi tar in på ett s.k. homestay, där man får mat och en säng (eller snarare en madrass på golvet) för en rimlig peng. Maten är enkel men god, och man får äta sig mätt. I Rumbak har man ett roterande system för vilka som ska ta emot gästerna. Smart, tycker jag. (Större bild)

Dag 4, 12/7 2015: Efter en frukost på vårt homestay lämnar vi Rumbak och börjar den mödosamma klättringen mot Stok La och Stok Ri. Vi ska ta oss drygt 1000hm upp, sedan 1400hm ner, och detta med full packning på ryggen. (Större bild)

Molnen hänger tungt över topparna. Vädret är till att börja med inte så bra, men det ska bli bättre. Ju närmare passet man kommer, desto brantare blir det. (Större bild)


Dante strävar uppåt långt där nere. Bilden är tagen på ca. 4400m höjd. (Större bild)

Det tar ytterligare en dryg timme till passet härifrån, vilket syns till höger i bild. Bilden tagen på ca 4500m. (Större bild)

Äntligen uppe, phu! Här ser vi tillbaka mot byn Rumbak långt där nere. Tänk på att Rumbak ligger på nästan 4000m höjd... (Större bild)

På andra sidan passet passerar en grupp med hästar det s.k. falska passet. Det heter så för att om man kommer från andra hållet verkar det vara högsta punkten, ända tills man kommer upp dit och ser det riktiga passet. (Större bild)

Men vi klättrar vidare, nu med lätt packning, upp till toppen på Stok Ri 5002m. Det medför lite scrambling på några ställen men inget speciellt svårt. I bakgrunden ligger toppen av Parcha Kangri, 5590m, fortfarande i moln. (Större bild)

Nu har vi tur, en lammgam kommer nästan rakt över oss. Det är är en verklig bjässe med en vingbredd på ca. 2,7m. (Större bild)

Lammgamen en gång till. (Större bild)

Indusdalen sydost ut från Leh, med snötäckta 6000m toppar långt i bakgrunden. (Större bild)

Efter en mödosam nedgång närmar vi oss slutet på vår 4-dagars trek, byn Stok, varifrån vi kan ta en taxi tillbaka till Leh. (Större bild)