Lamdon Hill 4020m, Leh, Himalaya 7/7 2015

             

 
Youtubeklipp

Himalayas berg sett från flyget mellan Delhi och Leh, på morgonen den 6/7. (Större bild)

 


Vi bor på Leh Ling Guest House, 3560m höjd över havet, vilket är påfrestande när kroppen inte är anpassad för hög höjd. Första dagen får man rådet att inte göra någonting alls för att inte riskera akut höjdsjuka. Och vi känner onekligen en viss yrsel denna första dag. (Större bild)

Men det är svårt att inte göra någonting när man är i Himalaya och solen skiner! Vi går, eller snarare släntrar sakta upp till Shanti Stupa som ger en vacker utsikt över staden. Här vill jag tillägga, om ni åker till Leh, var försiktiga de första dagarna. Känn noga efter symptom på höjdsjuka. (Större bild)
Shanti Stupa byggdes av Japaner och är lite väl "kitchig" enligt vissa. Sevärd med vacker utsikt oavsett, skulle jag säga, väl värd ett besök. (Större bild)

Utsikt söderut från Shanti Stupa. Staden Leh med mycket grönska, längre bakom Indusdalen, också med mycket grönska. Långt bakom reser sig bl.a. Stok Kangri, 6150m. (Större bild)

Och här syns morgondagens mål, Lamdon Hill, lite mer ambitiöst än Shanti Stupa. Själva toppen finns till vänster i bild. (Större bild)

Nästa dag, den 7/7 går vi över till berget och börjar klättra. En tydligt markerad stig gör uppgången enkel. (Större bild)


Uppe vid en utkikspunkt på knappt 4000m. (Större bild)

Det tar bara ca. 5 min härifrån till huvudtoppen. (Större bild)

Framme vid huvudtoppen. De sedvanliga böneflaggorna vajar i vinden. (Större bild)

Österut från toppen finns bara karga, torra, ökenliknande toppar. (Större bild)

Men västerut ligger Leh med all sin grönska. (Större bild)

Namgyal Tsemo Gompa, med Stok Kangri 6120m i bakgrunden. Efter att vi kommit ner från berget går vi över till klostret i bild. (Större bild)