Ganda La 4980m, Ganda Ri 5110m, Leh, Himalaya 10/7 2015
Del av 4-dagars trek: Zinchen-Rumbak-Ganda La-Rumbak-Stok La-Stok

     
Youtubeklipp

Dag 1 på vår acklimatiseringstrek, 9/7 2015: Efter 3 dagar i Leh, på drygt 3500m, ger vi oss iväg. Här är Indusfloden sedd från taxin som tar oss från Leh till Zinchen. (Större bild)

 


Framme i Zinchen på ca 3350m. Här finns gott om hästar och åsnor som förbereder sig för att gå Markha Valley trek. Vi ska inte gå så långt, bara ett kortare stycke för att acklimatisera oss för högre höjder. (Större bild)

Det byggs just nu en väg mellan Zinchen och Rumbak. Även el ska dras till Rumbak. Detta betyder att de vadningar över ån som man tidigare måste göra, inte längre är nödvändiga. (Större bild)

När man närmar sig Rumbak efter ca. 3h, öppnas den smala klyftan upp till en bredare dal. Bakom reser sig de högre snötäckta bergen. Här finns ett sk. tetält på 3860m höjd, där man kan få dryck eller lite snacks. Vi stannar för en kopp te. (Större bild)

Vi tar oss vidare till den lilla byn Yurutse (ett hus) som ligger på 4150m höjd. Det är ett s.k. homestay, man kan få mat och husrum här. Vår ursprungliga tanke är att stanna här och tälta, men eftersom vi känner oss ok bestämmer vi oss för att fortsätta den korta biten upp till Ganda La Base Camp. (Större bild)

Mindre än en timme senare når vi Ganda La Base Camp på ca 4330m. Här finns ett tetält där man kan få mat, plus plats att sätta upp sitt tält. (Större bild)

Dante på väg upp mot Base Camp. I bakgrunden till höger syns nu Stok Kangri 6120m. (Större bild)

Tetälten består normalt sett av en f.d. arméfallskärm. Våra tält är de två gröna framför det vita tetältet. (Större bild)

En glad häst. (Större bild)

Dag 2, 10/7 2015: Från nästan 4500m höjd syns fortfarande Base Camp långt där nere. Vi har lätt packning nu eftersom vi ska återvända till Base Camp. (Större bild)

Dante på väg upp, nu på ca. 4600m. Den tunna luften börjar verkligen kännas av nu, vi kan inte gå så fort längre. (Större bild)

Strax före passet passerar vi en flock jakar. (Större bild)

Plus ett och annat murmeldjur. (Större bild)
Ganda La Pass, 4980m. Detta är en av vägarna in till Markha Valley, så många passerar över detta pass varje dag under sommaren. Det anses som en svår passage på grund av höjden, speciellt om man inte hunnit acklimatisera sig tillräckligt. Helt utan acklimatisering bör man inte ens försöka ta sig upp hit, det skulle vara livsfarligt. Bakom syns en utkikspunkt och bakom den reser sig toppen Ganda Ri. (Större bild)
Vägen vidare ner mot Markha Valley, västerut. (Större bild)
En titt tillbaka åt öster, det håll vi kom ifrån. (Större bild)
Delar av Zanskar Range, västerut. Tyvärr döljs många av topparna av moln. (Större bild)
Passet sett från utkikspunkten på ca. 5020m. Det är med yttersta möda som vi tar oss uppåt nu. Luften är tunn. (Större bild)
Men vi tar oss upp, just som vädret kollapsar och det börjar hagla här uppe. Min höjdmätare visar 5110m, så jag använder det som officiell höjd eftersom det finns olika uppgifter om den verkliga höjden här uppe. Första 5000-metaren, yes! (Större bild)