Icke namngiven topp vid Wari La pass, 5700m, Himalaya, Indien

I dag är det äntligen dags att ta tag i klätttrigen igen. Detta efter att både Dante och jag haft magsjuka och vi varit tvungna att stanna i Leh i fyra dagar. Nu är vi på väg till Wari La Pass. På väg upp mot passet passerar vi klostret Chemre Gompa. (Större bild)

 


I den här bilden syns passet något till vänster och toppen vi siktar på något til höger. Man kan se vägen slingra sig uppför bergssidorna. Om någon tycker att vägen verkar ha väldigt flack stigning så stämmer det. Det beror troligen på att bilmotorerna har så låg effekt på hög höjd att det blir svårt att komma upp om det lutar för mycket. Passet ligger på 5280m. (Större bild)

En titt tillbaka, söderut, från drygt 4600m. Man ser sämre väder, troligen monsunregnen som nått ända upp hit. Men vi befinner oss fortfarande i solsken, i den s.k. regnskuggan. (Större bild)

Framme vid passet. Vi ska uppför sluttningen till vänster i bild. På bilden syns även en mycket tålmodig taxichaufför, som med gott humör sitter och väntar på oss hela tiden som vi klättrar på berget. (Större bild)

Wari La Pass sett från ca. 5500m höjd. Det går att skymta taxibilen långt där nere till höger. Annars finns här ingenting, och nästan ingen trafik. (Större bild)

Och här syns toppen åt andra hållet. Normalt skulle jag ha sagt: "snart uppe, inga problem". Men nu går vi högre än vi gjort någon gång tidigare. Våra kroppar är inte helt pigga än och vi har förlorat ett antal viktiga acklimatiseringsdagar. Jag börjar känna yrsel, musklerna lyder inte riktigt längre och det går mycket, mycket sakta. (Större bild)
Hämtar andan en stund, under en av mina hundratals pauser. (Större bild)

Uppe på åsen på ca 5630m. (Större bild)


Bara 60hm upp till toppen nu. Varje gång jag klättrat upp 1-2 hm måste jag sätta mig ner en stund och vila, annars går det inte. (Större bild)
Men nu har jag ändå nått toppen! Det tog 4h att ta mig upp 400hm, mycket mer än jag räknat med. På lägre höjd skulle denna klättring ha tagit ca 1h, och då utan större ansträngning. Bilden är tagen norrut. (Större bild)
Om man följer åsen som slingrar sig norröver, kommer man så småningom till ett par högre toppar, här till höger i bild. Den första når 5820m och den andra är Tangyar, 5920m. (Större bild)
Åt nordost. (Större bild)

Långt borta i diset, åt nordnordväst, syns 7000-meterstopparna Saser Kangri, I, II och III. Högst är Saser Kangri I med 7672m. Bilden är kraftigt inzoomad. (Större bild)