Via Ferrata uppför Skuleberget 295m, 30/10 2014

När man kommer längs E4:an strax söder om Örnsköldsvik syns Skulebergets branta östra vägg. Det finns flera via ferrata (klätterstig på italienska) av olika svårighetsgrad uppför den branta väggen. (Större bild)

 


Denna dag är två av lederna öppna, vit och röd. Mannen som hyr ut selar och hjälmar råder mig att ta den vita leden, eftersom det har regnat mycket och berget är halt på vissa ställen. (Större bild)

Men att leden betecknas som vit betyder ju inte att det är rulltrappa upp. Direkt får man ta sig uppför en brant vägg med järnstänger. (Större bild)

Så fort man kommit upp en liten bit blir utsikten mycket vacker(Större bild)

Vissa delar av leden är förhållandevis smidiga. (Större bild)


Men för det mesta går det brant uppåt. (Större bild)

Mannens råd att ta den vita leden visar sig vara bra. Även här finns vissa passager där berget är vått och i viss mån halt. (Större bild)

Men det gör en stor skillnad att ha  sele och koppla fast sig med karbinhakar. Det gör att man kan slappna av och fokusera på sin uppgift. (Större bild)

Fikapaus på drygt 200m höjd. (Större bild)

Snart uppe nu. Jag har hållit normaltakt, vilket betyder ca 1,5h att klättra upp. (Större bild)

Kul att klättra, men samtidigt skönt att komma upp över kanten. Startplatsen syns långt där nere. (Större bild)

Toppstugan finns strax ovanför. Här är stängt i dag, men det passar bra med ännu en fikapaus. (Större bild)

Utsikten från toppen är vacker, speciellt när vädret är så här fint. (Större bild)
Lite mer utsikt. Höga kusten är ett vackert område. (Större bild)
Det här berget är ju "bara" 295m högt, men det ligger nästan helt nere vid havet och den branta bergväggen når nästan ända upp till toppen. Det gör att klätterväggen får en imponerande höjd. Ca 250 höjdmeter får man klättra. Det här är en mycket trevlig klätterstig, väl värd ett besök! (Större bild)
Vägen ner tar jag stigen förbi Skulegrottan. Denna led består, i alla fall till en början, mest av trappor. (Större bild)
En kort avstickare leder till grottan, som även kallas Rövargrottan. (Större bild)
Själva grottan är egentligen bara en djup inbuktning i berget. Men den var säkert mycket svårtillgänglig innan leden upp hit fanns. (Större bild)