Topp väst Toreskyrkja 1354m, 1/5 2014

Efter att jag checkat in på campingen utanför Rjukan vid 17-tiden, tar jag mig upp till skidanläggningen Gaustablikk utan någon direkt plan mer än att möjligen få en liten kvällstur på fjället. Parkerar bilen på 900m och följer först släpliften uppåt. Den är stängd, förstås... (Större bild)

 


Det är en stor anläggning här uppe, strax öster om Gaustatoppen. (Större bild)

Lite längre upp dyker en trevlig topp upp i synfältet. Den kan jag bara inte låta bli! En snabb titt på klockan och en kalkyl att kunna stå på toppen innan kl 19.00. (Större bild)

Uppe på drygt 1100m. Här tar träden slut och kalfjället börjar(Större bild)

Den sista biten upp mot toppen blir lite brantare. Som synes har en och annan åkt skidor här. Jag tar mig runt på högra sidan om branterna för att hitta en flackare uppgång. (Större bild)


Med ungefär 100hm kvar till toppen lämnar jag snöskorna. Här är inte mycket snö så det blir enklast att gå upp med kängorna. (Större bild)

En aning brant på några ställen, men ändå enkelt att ta sig upp den sista biten. (Större bild)

Uppe på toppen 18.40. Det här blev en helt oväntad bonus, som jag inte hade planerat alls när jag åkte iväg mot Norge tidigare i dag. Det lilla toppröset syns till höger. Bakom reser sig Gaustatoppen, 1883m. (Större bild)

Åt sydväst syns Gaustaråen med Gaustakne, 1523m. Vägen över högfjället hålls stängd på kvällarna vid den här tiden på året (Större bild)

Åt sydost, Heddersfjell 1461m. (Större bild)

Åt nordost syns ett vidsträckt flackare högfjällsområde. (Större bild)