Grande Chenalette 2890m, 23/7 2014

I dag åker vi hem till Sverige. Men vi hinner med en förmiddagstur innan det är dags att lämna Aostadalen. Vi tar oss till passet Grand st. Bernard, 2473m. (Större bild)

 


Stigen är tydligt markerad och slingrar sig redan från början brant upp över sluttningarna. På 2650m ser vi Grand Combin, 4314m, som nu ligger ganska nära. (Större bild)

Härifrån ser man nu också toppen. En stunds slingrande klättring till, sedan är det dags för själva toppbestigningen. (Större bild)

Den sista klättringen upp mot toppen är ren klätterstig. Ser du människorna på väg upp? (Större bild)

När ca. 100hm återstår börjar det bli betydligt brantare(Större bild)

Och med 70 höjdmeter kvar börjar den verkliga klätterstigen. En serie stegar, kedjor, wirar och järnstänger hjälper oss att komma upp. (Större bild)


Själva toppen är mycket markerad. (Större bild)
Man kan fortsätta att klättra över ryggen, bort till Pointe de Drône 2950m. Den sista delen upp till toppen ser enkel ut, men det är en hel del klättring innan dess. Vi vill inte stressa bort dit i dag utan tar det lugnt där vi är i stället. (Större bild)

Vi tar oss upp på en timme. Den här toppen rekommenderas varmt för den som vill pröva på något lite brantare, men ändå väl säkrat. Belöningen är stor när man når toppen. Men, märk väl, det är ingen nybörjartopp, långt ifrån! (Större bild)

Mont Blanc 4808m, på väg att döljas av de växande cumulusmolnen. (Större bild)

Grandes Jorasses, 4208m. (Större bild)
Norrut, in i Schweiz. (Större bild)

Närheten till Grand Combin, 4314m, gör den till det mest imponerande sett härifrån. (Större bild)

Men här är vackert åt alla håll. En titt åt sydost. (Större bild)