Breithorn Mittel 4159m, 18/7 2014
Bildspel
Breithorn West 4164m

Det behövs tre linbanor för att ta sig från Cervinia, upp till Testa Grigia på ca 3450m höjd. Vi kommer upp hit redan vid 8 på morgonen, därav de långa skuggorna. (Större bild)

 


Från Testa Grigia tar man sig först upp längs skidpisterna, mot Breithornplateau på 3800m höjd. Det är den man här ser i bakgrunden (Större bild)

Det tar oss en timme att komma upp på platån, där man får se Breithorn framför sig. Sedan tar det ytterligare en halvtimme att passera den relativt flacka platån. Det man här ser i bild är huvudtoppen, eller Breithorn West. (Större bild)

Men vi tänker oss först upp på Breithorn Mittel, här lite till höger i bild. (Större bild)

Lutningen ökar successivt när platån tar slut. De flesta brukar ta en paus på ca. 3950m, för att bl.a. ta fram isyxan(Större bild)

På drygt 4000m passerar vi en glaciärspricka. (Större bild)


Uppe på 4100m kommer man till en platå mellan de bägge topparna. Här syns vägen vidare upp mot Breithorn Mittel. (Större bild)

Dante tar de sista stegen upp mot toppen. Tempot är inte så högt här, vi är ju på hög höjd med tunn luft och dessutom är stigen smal. (Större bild)

En nöjd jag på Breithorn Mittel. Jag har tidigare gått upp på Breithorn West, men den här har jag inte tagit mig upp på förut. (Större bild)

Inzoomnig av Mont Blanc från toppen. Sikten är närmast obegränsad i dag, där man ser inversionsskiktet lång ut över de franska slätterna bakom alpkedjan. (Större bild)

Rakt västerut syns huvudtoppen och den rygg som man kan gå mellan topparna. Till höger reser sig Matterhorn. (Större bild)

Ryggen upp till huvudtoppen lite mer i detalj. (Större bild)

Ryggen är lite spännande att gå. Här är Dante nästan framme vid huvudtoppen. (Större bild)

En titt österut från huvudtoppen. Breithorn Mittel ser betydligt lägre ut härifrån, men det är en synvilla som beror på att bergen bakom är så mycket högre. Där finns bl.a. Dufourspitze 4634m och Lyskamm 4527m. (Större bild)
Matterhorn, sedd från huvudtoppen. (Större bild)