Kreuzjoch 2558m, 14/4 2014
Karspitze 2257m

Kreuzjoch, här strax till höger om mitten, som det ser ut från balkongen på det Bed&Breakfast i Zillertal, Österrike som är min bas just nu. Ingen dålig utsikt! (Större bild)

 


Med hjälp av Karspitzbahn, som startar från Zell am Ziller, når man upp till 2135m. (Större bild)

Till att börja med är det bara att följa de preparerade skidbackarna uppåt. Det här är utan tvekan ett skidparadis på vintern. Massor av backar och liftar, mycket folk men ändå ingen trängsel (Större bild)

Det tar bara en halvtimme att nå den första toppen Karspitze, 2257m. Den sista biten lämnar jag skidbackarna. Det känns ganska skönt, även om de är lätta att gå i. (Större bild)

Norrut från Karspitze ser man hur Zillertal mynnar ut i Inntal. Här är bergen lägre (drygt 2000m) och relativt mjuka till formen. (Större bild)


Söderut är det en helt annan sak. 3000-meterstoppar radar upp sig på ett dramatiskt sätt. Det här är storslaget!. (Större bild)

Men jag ska nu vidare upp till Kreuzjoch, här lite till höger i bild. Jag ska ta mig ut till skidliftarna som här kan ses till vänster och sedan följa ryggen till toppen. (Större bild)

Jag väljer en mysig väg genom orörd snö, ner genom en sänka (ser du spåren efter snöskorna?) innan jag kommer in på skidbackarna igen. Karspitzes toppkors syns till vänster. (Större bild)

Sista biten upp mot Kreuzjoch får man lämna slalombackarna igen. Men jag har hunnit stanna till på en restaurang och dricka en god kopp te. Det finns fördelar med att gå i skidbackarna... (Större bild)

Passagen över ryggen är på några ställen smal, och kräver då en viss försiktighet. (Större bild)
Det här blir naturligtvis enklare när snön har smält. Men med snöskornas ståldubbar får jag ett bra grepp. (Större bild)
Toppkorset på Kreuzjoch, 2558m. (större bild)
Utsikten härifrån är magnifik! Dagens väder gör ju allting ännu bättre. Här en titt åt sydväst. (större bild)
Inzoomning rakt söderut. (större bild)
Egentligen vill jag inte gå ner härifrån, det är så otroligt vackert. Men varningar om en snabbt annalkande kallfront med riktigt dåligt väder gör att jag ändå börjar dra mig neråt så småningom. (större bild)