Hem Meny Senaste Kontakt


Försök på Punta Giordani 4046m, 3/4 2013







Det behövs tre linbanor för att ta sig från Alagna 1100m, upp till Punta Indren
3273m. Mannen som kör den sista linbanan säger att det är stora isfält på
sluttningarna upp mot vårt mål Punta Giordani. Med våra snöskor menar han
att vi bara kan gå en bit upp och sedan måste vända.
Nåväl, vädret kan inte vara bättre och redan från början är här obeskrivligt vackert. Punta Giordani är mer som ett utsprång till höger om Piramide Vincent, 4215m. Vägen går upp över glaciären mitt i bild.





Med lite mer inzoomning syns vägen upp bättre. Toppen syns här högt mitt i bild. Man kan se människor som går uppåt, men som ännu inte nått upp till isfälten. Till att börja med är lutningen relativt flack, kanske 25 grader. Vi tar oss utan större svårigheter upp på 3500m höjd. Linbanestationen syns här mitt i bild.





Paus på 3545m höjd, där vi träffar en grupp som tränar klättring med rep nedför
ett stup. Det har börjat bli lite brantare nu
.
Inzoomning söderut.





Dante strävar vidare uppåt. Snöskorna har ännu så länge fungerat bra. Det finns sex ståldubbar under som ger bra grepp även på ett hårdare underlag. Ny paus på ca 3700m höjd.





Västerut syns Mt. Blanc, 4810m. Två personer finns nu ett stycke högre upp. De använder stegjärn och isyxa vilket är lämpligt på det branta och hårda underlag som finns här uppe. Vi tar oss upp till deras position, och vidare över nästa isfält också. Men sedan bestämmer vi oss för att avbryta av säkerhetsskäl på 3780m. Avsaknaden av framförallt isyxa gör klättringen alltför osäker. Det blir visserligen lättare igen bara lite högre upp, men det hjälper inte.





Snart nere igen. Visst känns det lite snopet att vi inte kom ända upp, utan fick avbryta så nära toppen. Men vår utrustning var inte lämpad för vad vi mötte där uppe. Vi har ändå haft en fantastisk dag, där vi nådde ända till 3780m. Punta Giordani får stå kvar på önskelistan till en annan gång.

 Allt material: Copyright ©Mats Olsson