Lauvnostind1965m, 26/6 2013

Vi parkerar bilen på Tindevegen i Hurrungane, Jotunheimen, på 1300m höjd. Här ligger en hel del snö, och snön är mjuk. Skidor eller snöskor hade varit optimalt i dag, men vi har  vandringskängor. Vi försöker därför undvika snöfälten så mycket vi kan. (Större bild)

 


Det tar oss ca. en timme att gå över det flacka området fram till själva berget. Här syns Lauvnostind till vänster och St. Soleibotntind, 2083m till höger. (Större bild)

Det är många snöfält som måste passeras innan vi påbörjar den egentliga stigningen upp mot toppen. Vi följer då skidspåren som syns i bild, för att försöka få ett lite mer packat underlag och inte sjunka igenom lika ofta. Leden fortsätter sedan upp åt höger. (Större bild)

Uppe på ca. 1700m syns Steindalsnosi 2025m och Fannaråki 2068m. (Större bild)

Endast ca 100hm kvar till toppen, här mitt i bild. Det är här, när man når fram till stupet österut, som det blir riktigt vackert. (Större bild)


Nästan uppe, en grupp står på toppen. De sista hundra höjdmetrarna tar uppemot en timme, tack vare att vi gång på gång sjunker igenom snön, ibland upp till midjan. Detta tar dessutom på krafterna. Vi håller oss på stenarna så mycket vi kan. (Större bild)

Själva toppen är smal, endast några meter åt sidorna innan det stupar brant neråt. Till höger syns St. Soleibotntind. Kan du se två människor på den? (Större bild)

En av Ringstindane, tror jag. Men vilken?. (Större bild)

Stora Skagastølstind 2405m, Norges tredje högsta topp. (Större bild)
Delar av Jotunheimen åt nordost. (Större bild)
Lauvnostind kan verka mindre intressant, eftersom den inte når över det magiska 2000m-strecket. Men utsikten härifrån är storslagen, en riktig höjdartopp att ta sig upp på. Den skulle definitivt hamna på min tio i topplista. Hurrunganes vassa toppar och glaciärer breder ut sig runtomkring. Här en bild söderut. (Större bild)
Dyrhaugsryggen rakt österut, med toppar på upp till 2147m. (Större bild)
Dante fikar och tar in utsikten. Lägg märke till hur långt upp jeansen är blöta. Det kan ge en bild av hur svårgått det var. (Större bild)