Tète Fenetre 2823m, 9/7 2013
Tète de Fonteinte 2772m

Från början är det meningen att jag ska gå upp på Mont Fourchon, 2902m. Parkerar någon km nedanför Grand st. Bernard passet, på den italienska sidan, på 2360m. (Större bild)

 


Redan från början möter jag mycket snö. Det hade jag inte räknat med. Inte på den här höjden i juli månad. Men det har kommit ovanligt mycket snö i Alperna i år. (Större bild)

Det ligger till att börja med en del moln över topparna, men de skingras snart. Jag startar tidigt eftersom prognosen är regn med åska för eftermiddagen. (Större bild)

Om man tittar uppåt st. Bernardpasset ser man att molnen redan tornar upp sig. Det är nog inte fel att starta tidigt. (Större bild)

På grund av snön får jag skippa mitt första mål. Det är för brant och snöigt upp mot Mont Fourchon, och jag har inga stegjärn med mig. Det blir till att improvisera i stället, jag siktar nu på Tète Fenetre, 2823m. Till höger om den syns tillräckligt stora bara områden för att jag ska kunna ta mig upp utan speciellt mycket snö. (Större bild)


Som andramål ser jag Tète de Fonteinte´s sydtopp 2772m, som man kan nå via en rygg från Tète Fenetre. Dessutom finns här en väg ner till höger om berget och på stensluttningen till höger. (Större bild)

Snön är fast och bär bra, som tur är. Sista delen upp mot Tète Fenetre är relativt brant, men det går bra att ta sig upp om man följer de upptrampade spår som finns där.  (Större bild)

Mt Blanc syns inte i dag p.g.a. molnen, men området norr om den går att se, och det är ingen dålig utsikt! Litet toppröse till vänster i bild. (Större bild)

Längre åt väster, in i Schweiz. (Större bild)

Dalen Val Ferrel i Schweiz. (Större bild)

Dags att ta sig ner på den taggiga ryggen, som visar sig lätt att gå eftersom där finns en väl upptrampad stig.  (Större bild)

Tète de Fonteinte´s sydtopp rakt framför, med Pointe de Dróne 2950m i bakgrunden.  (Större bild)

Nere i passet Fenétre de Ferret, 2698m. Här går gränsen mellan Italien och Schweiz. (Större bild)

Uppgången till Tète de Fonteinte från passet är knappt 80hm, men den är brant, luftig och kräver scrambling. Det här är ingen topp för nybörjare. Här klättrar man upp i sprickan med den inklämda stenen. (Större bild)

Högsta punkten påTète de Fonteinte´s sydtopp. Man klättrar upp i sprickan mitt i bild. Huvudtoppen syns i bakgrunden och verkar härifrån betydligt mer tillgänglig. Även denna topp är enklare att nå från andra hållet. (Större bild)

En titt tillbaka mot Tète Fenetre. Bakom skymtar vassa toppar närmare Mt. Blanc. (Större bild)
Vet inte om det här är franska eller italienska alper, men de tillhör förlängningen av massiven norr om Mt. Blanc. (Större bild)