Monticchio1697m, 4/7 2013

Efter att ha landat på Milano Malpensa vid 12-tiden, tar jag mig upp på Alpi Biellesi för en liten eftermiddagstur. Målet är Monticchio som man kan nå med endast ca 300hm stigning från restaurangen Bocchetto Sessera. (Större bild)

 


Det som gör denna vandring lite speciell är att Monticchio ligger längst ut mot Poslätten, som här syns efter bara ca 50 hm klättring . (Större bild)

Längre upp blommar alprosor. Bilden tagen åt nordost.. (Större bild)

Sista stigningen upp till toppen. (Större bild)

Ett mindre träkors pryder toppen på Monticchio. Jag behöver endast 45min för att ta mig upp hit. Då tar jag det ändå lugnt för att inte trötta ut mig inför morgondagen, då jag vill mycket högre upp. Det är alltså enkelt att gå upp här. (Större bild)


Om man vill kan man fortsätta längs ryggen inåt, till Cima del Bonom, 1877m, här till vänster i bild. Det tar ca en timme från Monticchio. Har man sedan krafter kvar går det bra att fortsätta åt höger till upp till Cima de la Guardie 2007m. Man får bara tänka på att man ska samma väg tillbaka sedan. (Större bild)

Monte Mars 2600m, åt sydväst. (Större bild)

Rakt ut på Poslätten söderut ligger staden Biella. Det finns en speciell skönhet i att stå på gränsen, se slätten åt ena hållet och vassa alptoppar åt andra. (Större bild)

Det här kan man nog kalla en lämplig familjetur, där även den med anlag för svindel problemfritt kan ta sig upp. Det enda som jag märkte skulle kunna störa familjelyckan var ett nära tramp på en liten huggorm. Jag vet inte vem som blev räddast, huggormen eller jag. (Större bild)

Amiraler och Tistelfjärilar flyger omkring på toppen. Amiralen ville inte vara med på bild, men jag lyckades få en Tistelfjäril att sitta stilla en kort stund. (Större bild)

Bielmonte ligger alldeles bredvid Monticchio. Där är stor aktivitet på vintern, nu är där helt öde. (Större bild)