Punta Hellbronner 3465m, 6/7 2013

Det här är egentligen vilodag. Jag har inte tänkt gå upp på något berg, bara ta linbanan upp till Refugio Torino vid Courmayeur, för att njuta av utsikten intill Mont Blanc. Linbanevagnen stannar på 3335m. Sedan får man gå i en trappa upp till 3375m. Mer än en turist stönar här. Vi är ju ganska högt... (Större bild)

 


Väl här uppe kan man lämna den allmänna terassen, och i stället ta sig fram till glaciären. Jag har ingen utrustning med mig, bara ett par gympaskor, och frågar en grupp alpinister om man kan gå ut en liten bit, och hur långt.  "There are crevasses" säger de. "If you fall into a crevass, then stop." Med detta goda råd går jag iväg. (Större bild)

Självklart går jag bara i de väl upptrampade spåren. Någon km ut kan man få se det här. Linbanan från Punta Hellbronner, 3465m till Aiguille du Midi, 3842m. Mt. Blanc i bakgrunden. (Större bild)

Jag tar mig fram till en lägre topp som jag hade kunnat gå upp på om jag hade haft rätt utrustning, stegjärn och isyxa. Men bara iförd jympaskor är det alltför farligt. Går i stället upp till Punta Hellbronner för att få fin runtomsikt därifrån. (Större bild)

Det är väl ingen större prestation att trava runt ett par km här, men det är så spektakulärt vackert att jag lägger ut bilderna därför. Dente del Gigante, 4014m och Grandes Jorasses, 4206m. (Större bild)


Inzoomning av Dente del Gigante. Det ser inte helt lätt ut att ta sig upp på den. (Större bild)

Aiguilles des Noires, 3773m. (Större bild)

Och här är den, Mont Blanc 4807m. Till höger Mont Maudit 4468m. (Större bild)

Närbild på Mont Blanc, som från alla håll alltid är en mäktig bjässe. (Större bild)