Punta Giordani 4046m, 5/7 2013
Bildspel

Dags för ett nytt försök på Punta Giordani. Dante och jag tog ju oss inte ända upp när vi försökte i påskas, p.g.a. för mycket is. 

Den här gången är jag ensam. Jag tar linbanan från Gressoney, för att sedan ta den stora kabinen upp till Punta Indren. Punta Giordani syns inte här. Den skyms av Stolemberg till höger i bild. (Större bild)

 


Vid översta linbanestationen, Punta Indren 3275m. Man är noga med varningar så att inte aningslösa turister ska springa ut på glaciären. Här finns glaciärsprickor... Punta Giordani syns högt upp strax till höger om mitten. Till vänster Piramide Vincent. (Större bild)

Det blir lite av en kamp mot klockan. Jag kommer ut på glaciären kl. 10:15, en aning sent med tanke på vad jag vill göra. Cumulusmolnen växer uppåt och jag hoppas nå toppen innan de eventuellt skymmer den. Bilden tagen på 3350m. (Större bild)
Över 3500m blir det brantare. På 3600m har jag kommit upp i höjd med molntopparna. (Större bild)

Uppe på 3700m. Ett par klättrare passerar det s.k. "Ögat". (Större bild)

Den sista biten upp är okomplicerad, men dryg. De ca 200 höjdmetrarna känns som om de aldrig ska ta slut. Jag är trött i benen, och känner dessutom av den tunna luften. Man ska egentligen gå upp på några 3000-metare innan man tar sig upp så här högt. Nu märks det att jag inte har någon höjdvana. (Större bild)


Mont Blanc sticker upp ovan molnen  ca 85km västerut. Tack vare den klara luften vi befinner oss i här uppe syns den hur bra som helst. (Större bild)

Toppen på Punta Giordani, 4046m. De allra sista metrarna består av en snöfri klippa, prydd med en liten  madonnastaty. Cumulusmolnen kommer aldrig upp i närheten av toppen i dag. Underbart, sagolikt!  (Större bild)
Ett gäng gör sig klara att åka ner igen. Man ska inte gå alltför nära kanten... (Större bild)

Och här är bildbeviset! Jag tog mig upp till toppen på 2,5h, även om det gick riktigt trögt mot slutet. Fransmannen som tog bilden ville absolut att jag skulle ta av mössan. Ja, inte vet jag om det blev bättre... (Större bild)

En titt neråt på leden upp. Linbanestationen kan skymtas ner lite till vänster i bild. (Större bild)

Långt åt sydväst syns bl.a. La Grivola, 3969m.  (Större bild)

Capana Margherita till vänster. Bergen långt där nere är sannerligen inte små. Det är Monterosa som är så mycker större...  (Större bild)

Parrotspitze 4432m, och Capana Margherita 4554m. (Större bild)

Corno Nero 4321m, och Ludwigshöhe 4341m. (Större bild)
Piramide Vincent 4215m. Egentligen är Punta Giordani mer en utlöpare på dess östra vägg, än en egen topp. Men den är så tydligt markerad och någolunda tillgänglig (för att vara en 4000-metare) att den är ett mycket populärt mål för klättrare. (Större bild)
Inzoomning av Balmerhorn 4107m, med sin stora kristusstaty (jämför med bivacken). Den syns här i bakgrunden. (Större bild)