Försök på Punta Giordani 4046m, 3/4 2013

Det behövs tre linbanor för att ta sig från Alagna 1100m, upp till Punta Indren 3273m. Mannen som kör den sista linbanan säger att det är stora isfält på sluttningarna upp mot vårt mål Punta Giordani. Med våra snöskor menar han att vi bara kan gå en bit upp och sedan måste vända. (Större bild)

 


Nåväl, vädret kan inte vara bättre och redan från början är här obeskrivligt vackert. Punta Giordani är mer som ett utsprång till höger om Piramide Vincent, 4215m. Vägen går upp över glaciären mitt i bild. (Större bild)

Med lite mer inzoomning syns vägen upp bättre. Toppen syns här högt mitt i bild. Man kan se människor som går uppåt, men som ännu inte nått upp till isfälten. (Större bild)
Till att börja med är lutningen relativt flack, kanske 25 grader. Vi tar oss utan större svårigheter upp på 3500m höjd. Linbanestationen syns här mitt i bild. (Större bild)

Paus på 3545m höjd, där vi träffar en grupp som tränar klättring med rep nedför ett stup. Det har börjat bli lite brantare nu. (Större bild)

Inzoomning söderut. (Större bild)

Dante strävar vidare uppåt. Snöskorna har ännu så länge fungerat bra. Det finns sex ståldubbar under som ger bra grepp även på ett hårdare underlag. (Större bild)

Ny paus på ca 3700m höjd. (Större bild)

Västerut syns Mt. Blanc, 4810m. (Större bild)

Två personer finns nu ett stycke högre upp. De använder stegjärn och isyxa vilket är lämpligt på det branta och hårda underlag som finns här uppe. Vi tar oss upp till deras position, och vidare över nästa isfält också. Men sedan bestämmer vi oss för att avbryta av säkerhetsskäl på 3780m. Avsaknaden av framförallt isyxa gör klättringen alltför osäker. Det blir visserligen lättare igen bara lite högre upp, men det hjälper inte. (Större bild)
Snart nere igen. Visst känns det lite snopet att vi inte kom ända upp, utan fick avbryta så nära toppen. Men vår utrustning var inte lämpad för vad vi mötte där uppe. Vi har ändå haft en fantastisk dag, där vi nådde ända till 3780m. Punta Giordani får stå kvar på önskelistan till en annan gång. (Större bild)