Monte Morissolo 1311mm, 31/3 2013
Monte Morissolino 1410m

Vi anländer till Milano Malpensa vid 12-tiden, och bara någon dryg  timme senare har vi tagit oss in i Alperna vid Lago Maggiore. Mycket vackert på väg ner mot staden Stresa. (Större bild)

 

Det går en liten väg från Verbania upp till Piancavallo på 1250m höjd. Här finns en stor parkering, som är gratis! (Större bild)
En liten väg, som byggdes under första världskriget, leder först drygt 500m genom lövskog. (Större bild)

Sedan glesnar skogen och landskapet öppnas upp. Utsikt ner mot Lago Maggiore drygt 1000hm under oss. (Större bild)

Vägen går vidare mot Monte Morissolo, här något till höger om mitten i bild. (Större bild)

Leden är horisontell och enkel att gå, men mycket effektfull. (Större bild)
Det tar drygt en halvtimme att gå till Monte Morissolo. I stället för att ta sig direkt upp mot toppen kan man ta vägen till höger, som leder in i militärtunnlarna.( Större bild)

Tunnlarna byggdes under första världskriget, och leder in i ett system där man får leta sig fram till några stentrappor, som leder vidare uppför berget. (Större bild)

I stället för att ta  trapporna, vilka leder till en militär utkikspost, klättrar man upp till höger om dem till de tre korsen. Ett av korsen har tydligen vält under vintern. Uppgången här är lite brantare och kräver viss försiktighet. Martin pustar ut efter klättringen upp. (Större bild)
Staden Cànnero Riviera sedd från utkikspunkten. (Större bild)

Från de tre korsen är det bara några meter upp till high point på Monte Morissolo, 1311m. Här en titt söderut mot Poslätten.   (Större bild)

Norrut från toppen syns de lite högre bergen. Snön och den klara luften gör att det blir betagande vackert. Faktum är att vi kunde se ända ner till Apenninerna i dag.   (Större bild)

På vägen tillbaka passar vi på att ta oss upp på Monte Morissolino också. Vi hade inte räknat med att de ytterligare ca.150 höjdmetrarna skulle göra oss trötta, men den djupa snön visar sig jobbig att gå i. Snöskor hade behövts här. (Större bild)

Men belöningen blir ändå stor när vi når upp. Dante blickar österut från toppen. (Större bild)
Ännu en bild österut. (Större bild)
Åt andra hållet, ca. 50km bort,  reser sig Monterosa till långt över 4000m. Vi ska stifta närmare bekantskap med dessa berg under de kommande dagarna. (Större bild)