Joderhorn 3036m, 2/4 2013

Den lilla pittoreska byn Macugnaga ligger på 1300m höjd, vid foten av Monterosas östra vägg. Bergen bakom reser sig till över 4500m höjd, lindrigt sagt imponerande. Bilden kan inte ge platsen full rättvisa, man måste vara här och se det. (Större bild)

 

Den första kabinbanan går från Macugnaga till Alpe Bill på 1700m höjd. (Större bild)
Sedan tar man nästa kabinbana upp till 2810m. Den närmast lodräta klippväggen bakom är 2500 höjdmeter hög. Den måste ses i verkligheten för att förstås. (Större bild)
Vi tar oss först upp till den gyllene madonnan som markerar Monte Moropasset, 2853m. Här uppe går också gränsen till Schweiz. Våra inhyrda snöskor visar sig här utmärkta att gå i den stundtals ganska mjuka snön. (Större bild)

Joderhorn sedd från Monte Moropasset. (Större bild)

Själva klättringen upp till toppen visar sig både svårare och jobbigare än jag hade räknat med. Omväxlande hårdare och mjukare underlag på en brant sluttning är inte optimalt för snöskor, även om de har ståldubbar under. Men jag tar mig upp i alla fall, med stor försiktighet och trötta ben. (Större bild)

Men belöningen för mödan är stor, något av det vackraste jag sett. Man kan se långt ut över Poslätten söderut. (Större bild)
Blicken mot Monterosa är svårslagen. Från 3036m höjd kan jag se Macugnaga på 1300m, långt under mig. Samtidigt syns Monterosas högsta topp Dufourspitze på 4634m, högt över mig. (Större bild)

Man kan skymta toppkorset, som inte är placerat på bergets högsta punkt. Snöskor eller inte snöskor, jag vågar mig inte ner på den branta sluttningen till korset. Det är ett stup nedanför.... (Större bild)

Åt nordväst, inne i Schweiz, syns bland annat Strahlhorn, 4190m. (Större bild)
Rakt norrut syns delar av Berner Alpen norr om Rhonedalen, med Bietschhorn 3934m. (Större bild)