Ranten 1419m, (Norefjell) 4/4 2012

När man närmar sig fjällkedjan genom Sigdal i Norge, är Norefjell bland de första "riktiga" fjäll man får se. Hela Norefjell är egentligen ett ganska stort högfjällsområde med ett antal självständiga toppar. Här syns bara en del av området. (större bild)

 

Jag tar vägen från Eggedal upp till Tempelseter på drygt 900m höjd, där man parkerar bilen (betalväg, 40Nkr). (större bild)

När man börjar gå dyker Rantens topp upp i synfältet nästan direkt. Denna fina dag (nollgradig luft och kanonväder) är jag inte ensam på fjället. (större bild)

Ju högre upp desto mer snö. Det är detta jag kommit hit för. Nu kan jag testa mina nya "lätta stegjärn" och se vad de går för. (större bild)

Dessa "microspikes" säljs som broddar, men jag tycker nog att lätta stegjärn är en bättre beskrivning. Grova stålpiggar gräver ner i snö och is. Den här snön är mycket hård, nästan som is , och det är ordentligt halt att gå utan spikes. Men med dem på blir livet mycket enklare. (större bild)

På ca 1200m höjd tar den långa flacka stigningen slut. Leden delar sig och en del går upp mot Høgevarde, medan man åt andra hållet tar sig upp på sluttningarna mot Ranten. (större bild)

Här kan jag i viss mån välja lutning, och jag väljer inte det flackaste. I den här backen har jag inga som helst problen att gå upp. Snön är absolut stenhård, vanliga kängor lämnar inte ens några spår. Faktum är att utan mina spikes hade jag inte tagit mig upp på berget över huvudtaget. (större bild)

Uppe på toppen är jag helt ensam. Kanske inte så konstigt med tanke på hur uppgången var... Utsikten är fantastisk, Hallingskarvet syns långt borta i nordväst. Bilden är tagen från Rantens sydliga utkikspunkt på 1400m. (större bild)
Høgevarde, 1459m, ca 3km åt sydost, här taget från Rantens "high point" 1419m. (större bild)

Ett par km norrut ligger Gråfjell, 1466m, den högsta toppen på Norefjell. Det var meningen att jag skulle gå upp på den också i dag, men på grund av tidsbrist (Drammentunneln under Oslofjorden stängde kl 21.00) fick jag skippa det. (större bild)
Inzoomning av Hallingskarvet, ca. 100km bort fågelvägen. Luften är extremt klar i dag, bland det klaraste jag har sett. (större bild)