Vertainspitze (Cima Vertana) 3545m, 18/7 2012

Man kan skymta Vertainspitze nerifrån byn Sulden i Ortlergebiet, Italien. Här syns den ganska precis mitt i bild. (Större bild)

 

Från Sulden tar man sittliften upp till Kanzel på 2348m. (Större bild)

Redan härifrån är utsikten storslagen. Till höger syns Königspitze 3851m. Faktum är att allt är så stort här, att jag oftast blir tvungen att använda full vidvinkel på kameran, för att över huvudtaget få plats med bergen. (Större bild)

Först ca 10min horisontell vandring tills man kommer fram till Rosimtal. (Större bild)

I Rosimtal stiger det först flackt en liten bit. Bilden tagen från 2440m. I bakgrunden tripp, trapp, trull; Königspitze 3851m, Monte Zebru 3735m och Ortler 3905m. En mycket, mycket imponerande syn. (Större bild)

Snart blir det betydligt brantare, och den branta stigningen känns i benen. Här en titt tillbaka från ca. 2800m. (Större bild)
Åt andra hållet ser det nu ut så här. Den nedre kanten på glaciären Rosimferner slutar med ett "isfall". Leden klättrar upp till vänster om fallet. (Större bild)
På väg upp, nu på drygt 3000m. Leden förbi fallet kan vara lite lurig. Om man missar markeringarna (vilket vi gjorde) kan det bli riktigt besvärligt. Ordentligt brant är det oavsett. (Större bild)
Isfallet en gång till. (Större bild)

Nu får jag se, att de vandrare jag har runt omkring mig kan sina saker. Så fort lutningen på glaciären tillåter det är det stegjärn på, och man följer snön på den del av glaciären som är sprickfri. Sedan går man tillbaka till stenarna, glaciärsprickorna är inget att leka med.... (Större bild)

Efter att ha lämnat glaciärkanten och tagit mig uppför en ny brant stigning, syns äntligen toppen framför. Det ser nära ut nu, men denna sista bit ska komma att ta ungefär en timme att gå. (Större bild)

Ingen kommentar. (Större bild)
Äntligen på toppen! Det tog 4h hit, och det fanns vissa svårigheter på vägen. Sista biten till toppen var ren scrambling och man fick hela tiden leta efter bästa väg upp. Den här toppen är ingen nybörjartopp. Men det är ett nytt höjdrekord för mig! (i några dagar) 3545m, känns bra. (Större bild)
Ortler västerut. I bakgrunden till höger syns Piz Bernina i Schweiz, 4049m. (Större bild)
Söderut, Zufallspitzen 3757m, och Monte Cevedale 3769m, alltid lika vackra att titta på. (Större bild)

Inzoomning österut, mot Dolomiterna långt bortanför Bolzano. Sikten är absolut grym i dag. (Större bild)

Nordväst ut, Silvretta i Schweiz. Tar mig så småningom ner igen till Kanzel på 2,5h. (Fin cappuccino i Kanzel). (Större bild)