Flüela Schwarzhorn 3147m, 22/7 2012

När jag kliver ur bilen på 2334m, vid Flüelapasset i Schweiz, får jag inget varmt välkomnande. Molnen hänger strax över huvudhöjd, man ser nästan ingenting och det snöar. Alper eller inte alper, i dag blir det Jotunheimenkläder på. (Större bild)

 

Men det ÄR ett högtryck på väg in, och vädret SKA bli bättre... Från 2400m ser man vägen upp mot passet från den östra sidan. (Större bild)

På 2500m har jag kommit över de lägsta stratusmolnen och ser ett nytt molnskikt högre upp. En viss försiktig optimism börjar nu spira. (Större bild)

Nu på 2600m, och fortfarande fri från moln. (Större bild)

Från 2700m (ja, jag stannade faktiskt och fotade var 100:e höjdmeter) börjar nu blå gluggar synas i molntäcket, och toppen på Fluela Wisshorn, 3085m, tittar nästan fram. Den väldigt försiktiga optimismen ökar en aning. (Större bild)

Från 2800m ser jag nu sadelpunkten Schwarzhornfurgga 2880m, fri från moln. (Större bild)
Däremot ligger toppen på Schwarzhorn fortfarande inbäddad i ett tjockt molntäcke. (Större bild)
Upp i det lite brantare partiet mot själva toppen, här från 2900m. Det här är en relativt enkel 3000-metare. Tydlig, välmarkerad stig där man kan gå hela vägen, inga händer behövs. (Större bild)
Så här ser det ut på toppen, i ett av de korta ögonblick då man kan skymta lite berg genom en molnglugg. För det mesta snöar det och man ser ingenting. Flera andra gäng besöker toppen i dag, och ett efter ett ger de sig iväg ner igen. Själv sitter jag envist kvar. (Större bild)

Jag bestämmer mig för att vänta till klockan blir 15.00. Så, två minuter innan tre, händer detta. Plötsligt klarnar det upp och jag kan njuta av utsikten i 25min, nu helt ensam. (Större bild)

Dalgången österut, mot Unterengadin. (Större bild)

Det finns en speciell skönhet just när molnen lättar från bergen. Här syns Piz Radönt 3065m, mitt i bild. (Större bild)
Davos skymtar mellan molnen långt västerut. Här slår luckan igen och molnen drar in på nytt. Men jag är mer än nöjd, fick dagens enda lucka på toppen. Tar mig ner igen på 1h 15min. (Större bild)