Breithorn 4164m, 25/7 2012

En klassisk vy från Zermatt, med Matterhorn, 4478m, i bakgrunden. (Större bild)

 

Linbanan från Zermatt är väldigt lång (och väldigt dyr). Ju högre upp man kommer desto mer dyker den högalpina världen upp. Här syns Breithorn till höger, från ca. 2500m. (Större bild)

Här ännu en bild på Breithorn, nu från 2939m. Huvudtoppen är den till höger. (Större bild)

Efter att ha bytt linbana på 2939m, tar man den stora kabinen till Klein Matterhorn toppstation, ca. 3800m. En tunnel leder sedan från stationen genom berget. (Större bild)

Från detta hållet ter sig Breithorn lite mer hanterlig. Hela vandringen går över glaciären, och lutningen blir som mest ca. 45°. Men den upptrampade leden sicksackar sig diagonalt uppåt så den lutning man får på stigen är mindre. (Större bild)
Rent tekniskt är det inga problem att ta sig upp på Breithorn, bara man har rätt utrustning. Faktum är att den räknas som den enklaste 4000-metare man kan ta i alperna. Jag valde den för att jag bara har en dag till förfogande och därför går solo. (Större bild)

Dags för en kort paus på 3900m. Här ökar lutningen, backen upp mot själva toppen börjar. (Större bild)
Ytterligare en bild från 3900m. (Större bild)
Den här bilden tar jag av ett speciellt skäl. GPS:en visar 4003m, och jag vill fira att jag för första gången sprängt 4000m-vallen. (Större bild)
Bara några meter kvar till toppen. (Större bild)

En nöjd jag på toppen av Breithorn, 4164m. I bakgrunden till vänster syns Matterhorn. (Större bild)

Matterhorn, en gång till. Till vänster Dent D'herens, 4171m. (Större bild)

Det högsta bergmassivet i Monte Rosa, med bl.a. Dufourspitze 4634m. Hela Monte Rosa med omgivningar innehåller 9 av de 10 högsta topparna i Alperna. (Större bild)
Här syns den tionde, och dessutom allra högsta toppen, Mont Blanc 4810m, 65km åt sydväst. (Större bild)
Åt nordväst syns Zinalrothorn 4221m, och Weisshorn 4506m. (Större bild)
Längs ryggen på Breithorn finns ytterligare några toppar. Man kan gå längs en smal rygg till Breithorn mittel, här mitt i bild. (Större bild)
Breithorn mittel, 4159m. Bakom reser sig Liskamm, 4527m. (Större bild)
Storslaget, magnifikt... Egentligen är det meningslöst att försöka klä känslan här uppe i ord, man måste vara här och uppleva det. Två vandrare gör sig klara för att gå över ryggen till Breithorn mittel. (Större bild)
Inzoomning mot Klein Matterhorn. Linbanekabinen är just på väg in till stationen. (Större bild)