Galdhøpiggen 2469m, 13/8 2011
Keilhaus topp 2355m
Svellnose 2272m

Nu är det äntligen dags för Galdhøpiggen! Den har stått på min önskelista länge. Parkerar vid Spiterstulen, 1102m, och välkomnas med 5 plusgrader. Men vädret är underbart, med mycket klar luft.

Det finns två normalvägar upp på "piggen". Den här vägen är, med sina drygt 1400hm, något för "di hårde". Annars finns alternativet från Juvasshytta med bara drygt 600hm, för "mjukisarna". (större bild)

En titt söderut från 1440m. Tar mig upp 500hm den första timmen = hårt öppningstempo. Kanske inte så smart, blev lite trött mot slutet. (större bild)

"Lämmeltåget" på väg uppåt på ca 1800m. Upp hit är det en enda brant, sugande backe utan att man ser speciellt mycket framåt. . (större bild)

Men från närmare 1900m ser man den första toppen, Svellnose, framför sig. Det höjer ju alltid moralen lite att se vart man är på väg. (större bild)

Längre upp kommer man fram till branterna ner mot Styggebrean, vilket ger en fin utsikt att titta på. Leden följer helt nära utmed branten en bit. (större bild)

Ett gäng på väg från Juvasshytta, över Styggebrean upp mot Galdhøpiggen. Man kopplas ihop med rep och går över glaciären med en guide (kostar bara 170Nkr), för att inte riskera att falla ner i en glaciärspricka. Att ge sig ut här på egen hand avrådes bestämt ifrån. (större bild)

Uppe på Svellnose, 2272m. Framåt syns nu först Keilhaus topp, och bakom skymtar "piggen". (större bild)

Nedgången från Svellnose är lite brantare. Några valde att ta snövägen ner, på rygg, och det gick VÄLDIGT fort... Man kan också skippa toppen och diagonala över glaciären. Jag gick den vägen tillbaka. Lite halkigt men annars ok. (större bild)
Framme vid Keilhaus topp, 2355m. (större bild)

Härifrån syns de sista ca 150 höjdmetrarna upp till "piggen". Leden går över glaciären långt ut till vänster (se människorna som går där). Glaciärsprickorna längre ut till höger visar, med all tydlighet, att man bör följa leden här. Man kan även se hur människor från Juvasshytta kommer upp på sin väg, från höger. (större bild)
High point på Galdhøpiggen. Jag minns hur jag, för ett par år sedan, satt och pratade med en norrman som jag mötte högt uppe på en bergstopp. Han menade att "det är ju så mycket folk i Alperna. Här i Norge är det mer vildmark". Hmm, ja, eller... (större bild)
Topphyttan på "piggen", där man kan köpa en fika, eller varför inte en t-shirt som det står Galdhøpiggen på, för 200Nkr. Jag köpte ingen. (större bild)
Åt sydväst syns bl.a. Bukkehøe, 2314m. Mer åt höger och bakom syns Storebjørn, 2222m. Hurrungane i moln längst till höger. (större bild)
Galdhøpiggen är, med sina 2469m, Skandinaviens och norra Europas högsta berg. Och visst är utsikten härifrån storslagen. Bilden är tagen söderut. Till höger syns bl.a. Tverrbottindane, som jag var uppe på för en månad sedan. (större bild)
På vägen ner kan man med fördel rutscha utför snöfälten. Stilarna är som synes olika. För min egen del gick det betydligt fortare än jag hade räknat med, men jag stod i alla fall på benen. (större bild)