Geisterspitze 3467m, 21/7 2011
(Punta Degli Spiriti)
Monte Scorluzzo 3095m

Dags för ett nytt försök på Geisterspitze. Eftersom vi fick vända på över 3200m för tre dagar sedan, "fuskar" vi oss nu upp med linbana till Refugio Livrio, 3174m. (större bild)

Den här gången ser det bättre ut. Vi startar tidigt för att slippa överutveckling med skurar, som utlovats senare på dagen. Vi väljer att gå på den vänstra sidan av skidspåren, för att sedan angripa toppen från den högra sidan. (större bild)

Gänget på väg ut på glaciären. Det är inte nödvändigt att koppla ihop oss så länge vi följer den preparerade skidbacken. Stegjärn är inte heller nödvändigt här. (större bild)

Uppe på toppen. De sista hundra höjdmetrarna går uppför en brant stensluttning, som är en aning besvärlig med all nysnö. Toppmarkeringen är... ovanlig. (större bild)

Söderut går en kam ca. 500m fram till en fin utsiktspunkt. Tänker först gå ut på den, men efter bara en liten bit inser jag att här måste man ha stegjärn på kängorna. Det är annars stor risk att kana nerför den branta och isiga sluttningen. Mina normala vandringskängor räcker absolut inte här, farligt. På mjukare snö hade det varit möjligt, men inte nu. (större bild)

Geisterspitze är, med sina 3467m, med några meters marginal den högsta topp jag hittills varit uppe på. Utsikten har av någon beskrivits som "bombastisk", och det tycker jag passar bra. Glaciärvärlden i Ortlergebiet är mäktig att se på. (större bild)

Monte Cristallo, 3434m, åt sydväst. I bakgrunden skymtar Piz Bernina, 4049m. Men nu har cumulus börjat bildas som skymmer toppen. (större bild)

Allra mest imponerande i detta område är, naturligtvis, König Ortler 3905m. (större bild)

Ortler en gång till... (större bild)

 

Zufallspitzen, 3757m och Monte Cevedale, 3769m. (större bild)
På vägen ner passar vi på att gå upp på Monte Scorluzzo, 3095m, än en gång. Lite grädde på moset, kan man säga. (större bild)
Även om vädret nu, på mycket kort tid dragit igen ordentligt, är det ändå betydligt bättre än när jag stod här för tre dagar sedan. (större bild)
Lammgamen är en mycket sällsynt rovfågel i Europa. Man beräknar att endast drygt 200 par häckar här. Denna enorma bjässe, med en spännvidd på upp till 2,9m, hittas bara på mycket höga höjder. Fågeln kom tyvärr aldrig nära nog för en riktigt bra bild, men det känns bra att bara ha fått se den. (större bild)