Haglebunatten 1278m, 3/7 2010

På grund av låga moln i Rjukan tar jag en kvällstur till Haglebu i stället. Parkerar bilen vid Haglebu camping, med Haglebunatten, 1278m, i bakgrunden. Den är i alla fall fri från moln. Börjar gå kl 17.00. (större bild)

Campingen ligger på ca 800m, så till att börja med går man genom skogen. På 950m finns bara dvärgbjörk och utsikten blir bättre. (större bild)

På ca 1000m når man trädgränsen och även dvärgbjörken tar slut. (större bild)

Här kan stigen kännas en aning luftig, om man har anlag för svindel, med stup vid sidan om. Men stigen är bred, och löper diagonalt uppför berget i en väldigt fin naturlig formation. (större bild)

Sjön Snøfonntjänn på drygt 1000m höjd. (större bild)

Ungefär 150 höjdmeter kvar till förtoppen. Som synes lätt att gå. (större bild)

Förtoppen, med sina 1265m, bjuder faktisk på den bästa utsikten. Här syns campingen och Haglebu nedanför. (större bild)

Liten fjällsjö, mellan förtoppen och huvudtoppen, här med förtoppen bakom till vänster. (större bild)

Toppröset på huvudtoppen, 1278m. Jag är just nu glad att jag valde denna lite lägre topp, molnbasen ligger bara några tiotal meter över mitt huvud. Det gäller att välja lägre toppar när vädret är dåligt... (större bild)

Men det är ändå en fin topp att komma upp på. Dessutom börjar jag nu få lite bättre "spring i benen". Jag är tillbaka vid campingen igen vid 19.00, bara två timmar efter att jag började gå upp. Här syns förtoppen i bakgrunden, bilden tagen åt nordost. (större bild)

Stämningsbild från toppen. Bergen blandas nästan ihop med molnen. (större bild)