Gaustatoppen 1883m, 4/7 2010

I dag är vädret betydligt bättre än det var i går, när jag gick upp på Haglebunatten. Checkar ut ur campingen och ger mig på Gausta innan jag kör hem till Sverige på eftermiddagen. Här syns toppen från campingplatsen. (större bild)

Förra gången jag gick upp på Gausta, i september 2006, startade vi från Svineroi, vilket ger ca 900 höjdmeter att gå. Den här gången börjar jag vid den stora parkeringen där de flesta startar. Den ligger högre, på ca 1200m vilket ger ca 700 hm. Redan från start syns målet, det verkar ju inte så långt dit. (större bild)

Utsikt från ca 1400m. Den förra gången låg det täta moln över toppen, och det gick inte att se någonting. Därför känns det extra bra att vädret är så fint nu. (större bild)

Toppen kommer sakta närmare. Ju högre upp desto mer sten. (större bild)

Sista 250 höjdmetrarna. Nu är det bara sten... (större bild)

Toppstugan på 1830m höjd. Här stannar de flesta, fikar och går sedan ner igen. (större bild)

Men härifrån tar det ungefär 15min till den riktiga toppen. Vägen dit är emellertid en aning luftig, med några passager där man bör ta det lugnt. Vägen är väl markerad med röda T:n, och de bör absolut följas här. (större bild)

Gaustatoppen, 1883 m över havet. Vid klart väder kan man se en sjättedel av hela Norge härifrån. Riktigt så klart är det kanske inte i dag, men man ser långt. I bakgrunden syns Hallingskarvet med sin vita snö. Och toppmarkeringen, tja... (större bild)

En titt tillbaka på vägen från toppstugan och masten. (större bild)

Utsikt åt norväst. Tack vare att Gausta är betydligt högre än omkringliggande fjäll ser dessa väldigt små ut. (större bild)

En blick åt sydväst. Tar mig sedan ner från berget och tillbaka till parkeringen igen 4h efter jag lämnade den. (större bild)