Steidalsnosi 2025 m

När man kommer till Jotunheimen verkar de andra fjällen i Norge plötsligt väldigt små. Här syns Steindalsnosi, 2025 m, till vänster och Fannaråki, 2068 m, till höger. (större bild)

Steindalsnosi är en relativt tillgänglig 2000-metare, vilket passar mig bra då jag ska åka hem till Sverige direkt efter vandringen. Samtidigt är det en utmärkt utsiktstopp med sin närhet till Hurrungane. Parkerar några km norr om Turtagrø hotell, på 1280 m höjd. (större bild)

Först en brantare del på ca 100 höjdmeter... (större bild)

Sedan har man målet i sikte. Jag tar vägen över snöfälten till höger i bild först, för att högre upp diagonala åt vänster. (större bild)

En titt tillbaka mot de djupa klyftorna som leder ner till Sognefjord, här från ca 1700 m höjd. (större bild)

Snöfälten är ofta ordentligt branta, och man får sparka in kängorna i snön för att inte börja kana ner. (större bild)

Sista biten mot toppen är flack. Här syns sidotoppen, 1936 m. Hade först tänkt gå ut på den också, men inser nu att det skulle ta tid. Ryggen ut är inte enkel. (större bild)

Uppe vid toppen, på 2025 m. (större bild)

Fannaråki, 2068 m med Fannaråkhytta. Det är Norges högst belägna övernattningshytta. (större bild)

Utsikten härifrån är verkligen dramatisk. Allra mest imponerande är nog Hurrungane rakt söderut, med Stora Skagastølstinden, 2405 m, mitt i bild. (större bild)

Detta är också Hurrungane. Något till höger om mitten sticker St. Soleibotntinden, 2083 m upp. Det var där jag stod i fjol i ett bedrövligt väder, i moln och knappt kunde se någonting. I dag får jag min revansch... (större bild)

Som sagt, när man står i Jotunheimen verkar de andra fjällen i Norge plötsligt väldigt små. Här en bild åt nordost. (större bild)

Lite mer norrut, Galdhøpiggen, 2469m, mitt i bild. (större bild)
Ett par trevliga norrmän ger sig av neråt igen. På min nerfärd slår jag nog nytt rekord i hastighet, 55 min tillbaka till bilen tack vare de utbredda snöfälten. Jag har nu lärt mig att mina vandringskängor även fungerar utmärkt som skidor, bara det är tillräckligt brant. (större bild)