Schaufelspitze 3332 m
"Kleine Isidor" 3200 m
Schußgrubenkogel 3211 m

 

Åker linbanan vid Hochstubai upp till stationen Eisgrat på 2850 m höjd. Det känns något annorlunda att börja gå så här, mitt bland alla turister, linbanor mm. Men jag vill känna på snö och is på ett säkert sätt. Dessutom vill jag prova lite högre toppar som man kan gå upp på själv, och de finns här. (större bild)

 

De första ca 300 höjdmeterna går över glaciären, men vägen är markerad med pinnar så man inte ska riskera att hamna i några områden med glaciärsprickor. (större bild)

 

På drygt 3100 m passeras toppen Kleine Isidor, 3200 m. Man kan åka linbanan till 3150 m och ta sig upp de mindre än 100 höjdmetrarna till toppen, för att sedan hävda att man bestigit en 3000-metare. Egentligen räknas den nog inte ens som en egen topp. Stigen till toppen går uppför vänster sida i bild. Det är som synes ganska brant. (större bild)

 

Vägen fortsätter uppåt mot linbanestationen Schaufeljochbahn 3150 m, med Schaufelspitze till höger. (större bild)

 

Halvvägs upp mot toppen. Det här är ingen turistled, så nu är jag helt ensam. Det känns bättre. (större bild)

 

Den markerade toppen på Schaufelspitze, 3332 m, med ett ganska litet kors. (större bild)

 

Det är nu man får lön för mödan, utsikten från denna höjd är magnifik. Västerut finns Ötztaler Alpen, med Wildspitze, 3770 m, strax till höger om mitten i bild. (större bild)

 

På närmare håll, åt nordväst sticker Stubaier Wildspitze, 3344 m, upp som en vass pyramid. Den ser faktiskt ganska vild ut... (större bild)

 

Allra mest imponerande är nog ändå utsikten mot Zuckerhütl, 3505 m. (större bild)

 

Inzoomning av Zuckerhütl. Leden upp till toppen går längs vänster sida i bild. (större bild)

 

Möte med en ensam vandrare på toppen. (större bild)

 

Väl nere från Schaufelspitze passar jag på att gå upp på Kleine Isidor också, den finns ju ändå där. Uppgången är brant men här finns wire så det är inga större problem att ta sig upp. (större bild)

 

Toppen på Kleine Isidor, 3200 m. (större bild)

 

Tar mig ner för andra sidan av Kleine Isidor. Här finns ingen stig och nergången är ganska brant. På andra sidan ett snöfält ligger Schußgrubenkogel. (större bild)

 

På väg upp mot Schußgrubenkogel. (större bild)

 

Toppen av Schußgrubenkogel, 3211 m, sedd från den i princip lika höga sidotoppen. (större bild)
Sidotoppen sedd från huvudtoppen. Man går runt sidotoppen på höger sida och längs ryggen mot huvudtoppen. Det här är ingen topp för nybörjare, och det är viktigt att man följer de små stenrösen som markerar den rätta vägen. (större bild)