Rinnenspitze 3003 m

 

Man åker med bil in i Oberbergtal, en sidodal till Stubaital. Vägen slutar vid Oberisshütte (mitt i bild) på 1742 m där det finns en betalparkering. Den första biten är vägen bred och med flack stigning. (större bild)

 

Efter en stund delar sig vägen i en "lätt" och en "svår" variant. Den "svåra" är inte alls speciellt svår men bjuder på vackrare utsikt och kortare men brantare väg. Man följer ån Alpbach, vilken kastar sig nedför berget med ständiga forsar och vattenfall. (större bild)

 

På ca 2000 m passeras Alpeiner Alm, där men kan beställa en bit mat om man redan tröttnat. (större bild)

 

Nu har man emellertid Franz Senn Hütte i sikte rakt framför, ca 150 höjdmeter upp. (större bild)

Framme vid Franz Senn Hütte på 2149 m, en samlingspunkt för vandringsleder åt alla håll och med olika svårighetsgrad, och då också en samlingspunkt för många vandrare. (större bild)

 

På väg upp mot Rinnenspitze, nu ca 100 höjdmeter över Franz Senn Hütte. Stigen slingrar sig i serpentiner ett stycke, för att sedan gå diagonalt uppför sluttningen. (större bild)

 

På ca 2540 m finns en träbänk med bord, en gång ditskaffad av en engelsk bergvandrare. Bakom tronar nu Rinnenspitze. (större bild)

 

Sjön Rinnensee ligger på 2650 m höjd alldeles intill leden mot toppen. Här sedd från 2700 m. (större bild)

 

Från den här höjden blir det gradvis allt brantare. (större bild)

 

På drygt 2900 m börjar klätterstigen, med wire och järnbyglar för händer och fötter. (större bild) 

 

Den sista biten följer man en smal rygg upp mot toppen. Alla svårare avsnitt är väl säkrade med wire och järnstänger, men kräver försiktighet och koncentration. (större bild)

 

Ett relativt enkelt metallkors pryder toppen på Rinnenspitze, 3003 m. Själva toppen är smal, bara några meter åt alla håll med skarpa kanter nedåt. (större bild)

 

Rinnensee sedd från toppen. (större bild)

 

Åt andra hållet ligger glaciären Lüsener Ferner, 300 m under toppen med ett närmast lodrätt stup ner, en mäktig syn. (större bild)

 

Att beskriva stämningen här uppe är svårt, men jag tycker att den här bilden ger en antydan. (större bild)
Passar på att ta omvägen till Rinnensee på vägen ner. Den ligger bara några extra minuter från leden och är väl värd ett besök. (större bild)