Mats Olsson
Hem Meny Senaste Kontakt


24/3 2018: Jag tar flyget till Bodö eftersom prognosen pekar mot Kp5. Det blir inte så, Kp ligger mest mellan 3 och 4. Ändå tillräckligt för ett vackert sken så här långt norrut.


16/3 2018: Eftersom solvinden fortsätter att komma och jag lyckas ta mig  loss från jobbet lite tidigare på fredagen, så tar jag bilen norrut till Härnösand. Kommer fram vid 22-tiden och belönas direkt med ett trevligt sken. Men, vid 01-tiden lossnar det ordentligt. Jag är glad att jag stannade kvar i kylan och inte gav mig förrän det här kom. Det här är det bästa jag fått uppleva under denna säsongen.


14/3 2018: Det är glesare mellan norrskenen nu när vi går in i ett solfläcksminimum. Det här skenet är svagt och stilla hela kvällen, utom under ett par minuter runt 22-tiden. Då flammar det upp och blir riktigt vackert!7/11 2017: Kp går oväntat upp på 7. Trots månsken flammar ett kraftigt norsken upp en kort stund och bjuder på en fin ljusshow. Bilderna är tagna i Hestra.14/10 2017:  Dante och jag bestämmer oss, på lördag förmiddag, att jaga norrsken på lördagkvällen. Förutsättningarna är en förväntad Kp4, inget extremt alltså, men klart väder från Söderhamn till Härnösand. Vi väljer Rönnskär norr om Hudiksvall och kommer dit lagom till kvällen. Med ett Kp som hamnar i närheten av prognosticerade 4 får vi vad man kan förvänta sig, varken mer eller mindre. Men vi är nöjda med vad vi får se.   

   
   27/9 2017: Ett större koronahål på solen ger ett starkt norrsken med Kp runt 6. Det blir aldrig någon riktig fart på skenet, lite "utsmetat" men ändå vackert. Bilderna är tagna utanför Grimsås.      

   14/9 2017: Efter regn, regn och åter regn blir det faktiskt ett sken, med gluggar mellan molnen, otroligt! Kp tar sig upp på över 6 och jag kan testa min nya kamera, Nikon D5600 med bättre förmåga att hantera höga ISO-tal än min gamla D3200. Ett svagt sken med tanke på Kp-värdet, men ändå vackert.  19/8 2017: Ett Koronahål har gett norrsken i ett par dagar med Kp-värden som nått över 5, men vädret har inte medgett någon norrskensjakt. Jag satsar på att skenet ska hålla i ett dygn till och kör upp till Hudiksvall på lördagen. Natten till söndagen är först en besvikelse, men vi 23:30-tiden drar ett vackert sken igång. Skönt att få lite valuta för resan!  23/4 2017: Ännu en natt med vackert norrsken. Strax efter midnatt blir skenet aktivt med höga violetta ljuspelare. Bilderna är tagna från Hofsnäs, bara 3-4 mil nordväst om hemmet i Grimsås.  4/1 2017: Ett kort besök i Bodø börjar riktigt illa. I stället för utlovat klart väder hela kvällen är det helmulet när jag kommer dit. I stället för beräknat Kp 5 ligger det på endast 2. Jag undrar om jag gjort hela resan förgäves.
Men så börjar det spricka upp alltmer och ett ganska trevligt norrsken lyfter mitt humör. När klockan närmar sig 23 "exploderar" himlen under några minuter, något liknande har jag aldrig sett! Jag får några magnifika coronabilder i ett sken som bjuder på grönt, vitt och rosa.
  

 

 31/12 2016: I stället för det sedvanliga nyårsfyrverkeriet bjuder jag mig själv på det här! Det blir en tur till Härnösand och den här gången blir jag inte besviken. Skenet får ett par toppar med någon timmes mellanrum, sedan blir det lugnare framåt midnatt.  

 
9/12 2016: En hälsning från Gussö utanför Luleå! Jag har tagit flyget och hälsar på Ulf Jonsson. Norrskenet är bäst under den tidiga kvällen, riktigt imponerande! Den tredje bilden är tagen rakt upp och visar en ovanligt vacker corona, något en sörlänning som jag inte kan få se varje dag...  

 

 

 Allt material: Copyright ©Mats Olsson