Nattlysande moln

De moln vi normalt ser finns på höjder upp till ca. 10km. Nattlysande moln är emellertid något helt annat, de bildas på ca. 80km höjd, på gränsen till yttre rymden. Vad som krävs är att vattenmolekyler tar sig upp till dessa höga nivåer, något som normalt endast sker mitt i sommaren. Där bildas då kondens efter att meteorer kommit in i atmosfären och brunnit upp .

De nattlysande molnen kan vara mycket vackra att titta på. Med sitt skira, pärlemorvita sken ger de en alldeles speciell stämning i natten. De syns normalt bara norrut.17/6 2015 kl. 00.10: Det här är inte säsongens första NLC som jag ser, men det är första gången de blir riktigt starka. Annars är det svårt att fånga nattlysande moln i ljuset, så här nära midsommar.


27/7 2014 kl. 00.00: Ännu en natt med vackra NLC denna sommar. Cirrusmoln skapar den röda nyansen mot horisonten, medan medelhöga moln tecknas i blått mot de nattlysande, högt ovanpå. En lätt dimma över sjön "softar" bilden.

24/7 2014 kl. 01.00: Efter att ha landat på Landvetter flygplats efter min årliga alpresa, kan jag se nattlysande moln norrut. Det tar en timme hem till huset från flygplatsen. Väl hemma hämtar jag stativet, åker ut till Lilla Spångasjön och får de vackraste nattlysande moln jag någonsin fångat med kamera. Sagolikt!

7/7 2014, 00.30: Under ett besök i Kallinge visar sig nattlysande moln framåt natten. Min bror Tonny och jag tar oss upp till Brantafors kraftverksdamm och får bl.a. denna bild.

15/6 2014 ca. 01.00: Endast svaga NLC denna natt, men ändå vackert och väl synligt för blotta ögat.

10/6 2014: Efter att ha fotat Saturnus med min nya planetkamera vänder jag blicken norrut och ser att himlen lyser alldeles vitt av nattlysande moln. Bilden är tagen från min egen trädgård i Grimsås. Exponeringstiden är endast 1/3s, vilket ger en aning om hur starkt dessa moln lyser, de starkaste nattlysande moln jag sett. 

30/7 2013: Första gången jag fotograferar nattlysande moln, något jag helt enkelt inte brytt mig om tidigare. Men de är onekligen vackra, nästan lite mystiska där de framträder i sommarnatten.